dilluns, 26 d’agost del 2013

Alemanya creu que un nou Estat català quedaria fora de la UE però mantindria els drets i deures

26/08/2013

Dret a decidir

El politòleg Kai-Olaf Lang proposa que s’apliqui a Catalunya el mateix que a Xipre però a l’inrevés: que es mantingui l’acquis comunitari

 

Nerea Rodríguez
El politòleg alemany Kai-Olaf Lang
Un estudi publicat per l’Institut Alemany de Política Exterior, del politòleg alemany Kai-Olaf Lang, assenyala que, si Catalunya finalment aconseguís de forma unilateral la independència, la Unió Europea hauria d'aplicar-li fórmula de Xipre però a l’inrevés, és a dir, que els catalans mantindrien el conjunt de drets i deures dels ciutadans europeus (l’acquis comunitari), però que quedaria temporalment fora de la UE, tot i que sí mantindrien la ciutadania europea, segons publica el diari ‘VilaWeb’.

L’estudi, titulat “Catalunya en el camí cap a la independència?”, parteix de la carta que el president català, Artur Mas, va enviar al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, demanant-li diàleg per poder celebrar la consulta i destaca la negativa constant per part de l’Executiu espanyol. A més, Lang creu que “els motius de l’alçament sobiranista a Catalunya són complexos”, i que no es poden reduir a motius només econòmics.

Lang no oblida citar el cas de l’Estatut, quan el Tribunal Constitucional va tombar parts importants d’aquesta norma aprovada al Parlament català, i la manifestació que va tenir lloc a Catalunya per protestar contra aquesta sentència. A més, també menciona a majoria absoluta que va obtenir el PP al 2011, i sobretot la manifestació de l’11 de setembre de l’any passat.

El text finalment conclou que “la clau d’una solució constructiva del problema català es troba a Madrid”, i proposa que Espanya faci una proposta contundent federal a Catalunya i poder aturar d’aquesta manera el procés sobiranista encetat, però no descarta que l’acord no sigui possible i Catalunya opti per una declaració unilateral d’independència, després d’un augment de la tensió.