dimarts, 9 de juliol del 2013

Osona recorda el compromís de Catalunya contra les forces borbòniques de Felip V

39 ajuntaments d’Osona pengen una bandera negra al seu balcó coincidint amb el 300 aniversari del Ban de la Junta de Braços del 9 de juliol de 1713


 La campanya “Bandera negra” promoguda per la Comissió Osona2014, dóna el tret de sortida a la commemoració del tricentenari del 1714 a la comarca d’Osona. L’acció es fa coincidir amb el 300 aniversari del Ban de la Junta de Braços on es comunicava la decisió de prosseguir la guerra contra els regnes d’Espanya i França des del principat de Catalunya. El ban declarava la guerra a ultrança per conservar les lleis, constitucions, privilegis, honors, costums i prerrogatives que havien estat derogades.El portaveu de la Comissió, Xevi Rovira, ha assenyalat que els sis conceptes impresos en les banderes segueixen sent "absolutament vigents i reivindicables" .
Sant Hipòlit de Voltregà, foto Comissió Osona 2014
Catalunya lluny de rendir-se es refermava amb la seva lluita i la bandera negra n’era el símbol

La Comissió Osona2014 es va constituir a principis de l’any 2012 amb la intenció d’aglutinar totes aquelles propostes sorgides des de la iniciativa social i ciutadana, coordinar les propostes presentades i organitzar de manera conjunta, sumant els esforços dels implicats, totes aquelles activitats i projectes al voltant de la commemoració del 1714 que se celebrarà el 2014. La Comissió està formada per institucions, ajuntaments, entitats, associacions i partits politics.


El Ban:

ARA OJATS TOTS GENERALMENT

Es fa saber, de part de l’Excel·lentíssim i Fidelíssim Consistori, dels Excel·lentíssims i Fidelíssims Diputats i Oïdors de Comptes de l’Excel·lentíssim i Fidelíssim Principat de Catalunya, seguint la resolució deliberada pels Excel·lentíssims i Fidelíssims Braços Generals, el dia 6 del corrent mes i any, pel present Pregó i Edicte que:
Vic, foto Comissió Osona 2014

L’Excel·lentíssim i Fidelíssim Principat de Catalunya, convocat en Braços Generals el sobredit any i dia, ha deliberat continuar la guerra en nom de la Sacra Cesària Catòlica Reial Majestat l’Emperador, i Rei nostre Senyor, (Déu lo guardi) per mantenir-se vassalls de la sobredita S.C.C.R.M. segons la llei establerta en Corts Generals celebrades en l’any 1706, i per a conservar les Lleis, Constitucions, Privilegis, Honors, Costums i Prerrogatives, que el Sereníssim Duc d’Anjou ha derogat, volent que el present Principat de Catalunya s’entregui a discreció, i que els naturals i habitants no gaudeixin en endavant de més llei ni privilegi que el que al seu arbitri vulgui imposar-los.

Per tant, declaren que del dia present en endavant, tots els naturals i habitants del present Principat tinguin, reputin i tractin per Enemics, tots els súbdits i vassalls, tant del sobredit Duc d’Anjou, com els súbdits i vassalls de la Majestat del Rei de França, per quant aquest és aliat, ajuda i afavoreix els designis del sobredit Duc d’Anjou.

Per tant, es prohibeix, sota les penes establertes pel crim de Lesa Majestat, que del dia present en endavant, ningú s’atreveixi a tenir comunicació, ni tracte, ni per escrit, ni de qualsevol altre manera, amb els dits vassalls i súbdits, si no volen ser tractats com a vassalls inobedients de l’Emperador, i Rei nostre Senyor, i Enemics de la Pàtria.

Per què les dites coses siguin a tots notòries, manen els Excel·lentíssims i Fidelíssims Senyors Diputats es faci i es publiqui el present Ban y Pregó en els llocs acostumats de la present Ciutat i a totes les altres parts on convingui i sigui menester.

Ban de la Junta de Braços, 9 de juliol de 1713