dilluns, 29 de juliol del 2013

Fitch manté Catalunya a un pas del bo especulatiu

Malgrat la perspectiva negativa, reconeix que l'economia catalana és més forta que la de l'Estat


| Actualitzat el 29/07/2013 a les 14:48h

L'agència creditícia Fitch ha mantingut Catalunya en la qualificació de BBB-, a un pas del bo especulatiu, i li ha atorgat una perspectiva negativa. En un comunicat, Fitch fa referència al suport "extraordinari" del govern espanyol, a través del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) i assegura que espera una "millora en el nivell de dèficit aquest any i el següent". Tot i això, espera també que "el deute de Catalunya s'incrementi a mig termini". Com a aspecte positiu, l'agència de qualificació reconeix que l'economia catalana és més forta que la de la resta de l'Estat, ja que el PIB és més elevat i l'atur més baix.

Tot i les observacions positives que fa de Catalunya, l'agència de qualificació adverteix que demanar diners de manera indefinida per cobrir "dèficits operacionals" no és congruent amb mantenir Catalunya en un grau d'inversió satisfactori.

El març del 2013, Fitch havia ratificat la qualificació de Catalunya en BBB-, i li havia retirat la perspectiva negativa argumentant que "la nova llei d'estabilitat pressupostària dóna més poder al govern estatal per intervenir les finances d'una comunitat autònoma que no compleixi amb els objectius de dèficit". A més, l'existència del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) també és garantia, va considerar Ftich aleshores, que Catalunya podrà fer front als seus deutes.