dimarts, 30 de juliol del 2013

Espanya sense un TC homologat a Europa

El govern de Catalunya demana la recusació de Pérez de los Cobos, president del Tribunal Constitucional per la seva militància al Partit Popular.


El Govern de Catalunya ha demanat avui la recusació del president del Tribunal Constitucional, Pérez de los Cobos, per no complir alguns dels articles de la constitució en els que s'exposa que els magistrat d'aquest òrgan no podem compaginar la seva responsabilitat amb la militància en un partit polític. Així doncs, el portaveu del Govern, Francesc Homs, ha explicat que s'ha demanat la recusació del president del TC per la seva militància al Partit Popular, fet que provoca una manca d'imparcialitat en la seva tasca quan es tracta de causes que afecten al seu partit o a la Generalitat. Homs ha explicat que aquesta recusació està basada en la doctrina del mateix TC que va recusar al magistrat Pablo Pérez Tremp després de participar en un informe de l'estatut. L'objectiu de la recusació es evitar la possible imparcialitat o falta d'interès en els diversos recursos d'inconstitucionalitat o conflictes de competència dels quals la Generalitat en pugui formar part.


Posar fi a un TC no homologat a Europa
 
Francesc Homs, Portaveu del Govern
Aquest matí, el Govern de Catalunya ha arribat a un acord per tal de demanar que es recusi a Francisco Pérez de los Cobos, president del Tribunal Constitucional. Aquesta petició es durà a terme en el marc dels procediments de recurs d'inconstitucionalitat i conflicte de competències que ja es estan en tràmit. Aquesta decisió s'ha pres després de que el Gabinet Jurídic de la Generalitat anunciés que la militància del president del TC al PP comporta una pèrdua d'imparcialitat i d'interès en les causes quan es tracta d'intervencions que afecten al Govern català.
Les causes que es veurien afectades són 24, que inclouen diversos recursos d'inconstitucionalitat plantejats pel Govern de l'Estat, el PP o conflictes de competència i inconstitucionalitat plantejats pel Govern de la Generalitat.
 
Doctrina del TC
 
Francesc Homs, Portaveu del Govern, explica que la decisió de recusació troba la seva motivació en el cas de Pablo Pérez Tremps, en el que va ser el mateix Tribunal Constitucional qui va recusar al magistrat explicant que després d'haver participat en un informe de l'estatut no podia continuar essent imparcial. Homs ha afirmat que “és el propi tribunal qui dicta la doctrina per interpretar la deguda imparcialitat dels membres del TC en determinats temes" i ha anunciat que “utilitzem la seva pròpia medicina, els seus propis arguments".
 
Homs ha explicat que es proposa una recusació “genèrica”, es tracta doncs, d'una recusació que va lligada als diversos conflictes plantejats al Tribunal Constitucional en els que la Generalitat pren part. Consisteixen en temes que porta al Tribunal Constitucional el propi Govern, o que s'han recorregut pel Partit Popular o el govern espanyol i fan referència a l'activitat de la Generalitat de Catalunya.
En la mateixa línia, el portaveu del govern, ha afirmat que existeix la possibilitat d'afegir noves causes a la recusació, però primer caldrà dur a terme un procés per identificar “les causes que es puguin produir i mostrin evidència de l'interès partidari i contradictori entre el responsable de dictaminar i la causa”. En aquest sentit, Homs ha assegurat que és una qüestió que “cal analitzar cas per cas.

 
Només el que afecta al Govern
 
Finalment Homs, ha assegurat però, que la Generalitat no demanara la recusació del president del TC en aquells processos on la Generalitat no està implicada de manera directa. Així doncs, el Govern no demanarà la recusació en el cas de la declaració de Sobirania, on l'afectat és el Parlament i no el propi Govern. Tot i això el portaveu del govern ha mostrat la seva convicció de que el Parlament finalment reclamarà la recusació pel seu compte en casos com aquest.