divendres, 19 de juliol del 2013

El govern espanyol controlarà els acords internacionals dels territoris

Sáenz de Santamaría diu que la mesura es per “comprovar” que les autonomies no signi tractats “encoberts”

L'avantprojecte de llei de Tractats subratlla que l'Estat és “l'únic subjecte de dret internacional”

 

 19/07/13 16:44 - MADRID - ACN


La vicepresidenta, durant la roda de premsa de govern d'aquest divendres Foto: EFE.
El govern espanyol es dotarà de mecanismes per supervisar els acords internacionals de les autonomies i “comprovar” que aquests acords no siguin tractats internacionals, una figura jurídica que l'executiu estatal reserva només per a l'Estat. Així es recull en l'avantprojecte de Llei de Tractats i Altres Acords Internacionals, el qual s'inclourà a la Llei de l'Acció Exterior de l'Estat, que actualment està en tramitació parlamentària. La vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ha explicat aquest divendres que la nova normativa sobre tractats pretén ordenar els acords que es signen a escala internacional, atès que la llei actual és del 1972.

L'avantprojecte de llei assenyala que l'Estat és “l'únic subjecte de dret internacional” i per tant a Espanya només l'Estat “pot celebrar tractats internacionals”. Tot i això, es deixa la porta oberta a la participació de les comunitats autònomes en aquests tractats, si bé l'última paraula la té sempre l'Estat.

La llei permet, a més, que les comunitats autònomes puguin celebrar acords internacionals administratius i acords internacionals no normatius (més coneguts com a memorandums). “No obstant, l'Estat ha de tenir mecanismes per saber que aquests acords són realment tals (i no tractats internacionals encoberts) i compleixen amb les exigències legals existents”, ha explicat el govern espanyol a través d'un comunicat.

Darrera actualització ( Divendres, 19 de juliol del 2013 16:44 ) 



http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/664350-el-govern-espanyol-controlara-els-acords-internacionals-dels-territoris.html?piwik_campaign=rss&piwik_kwd=nacional&utm_source=rss&utm_medium=nacional&utm_campaign=rss&f=El+Punt+Avui