divendres, 5 de juliol del 2013

El Delta de l'Ebre està en perill, una altra vegada

Lo riu és vida

Aproven un nou pla hidrològic de l'Ebre contra Catalunya, que deixaria el riu sota mínims. Es preveu que s'utilitzi el 50% de l'aigua en nous regadius el 2027

Mar Sabé
El Delta del riu Ebre
El lema 'Lo riu és vida, no el trasvassament' torna. Una majoria aclaparadora, formada per representants de comunitats de regants, comunitats autònomes i el Govern espanyol van aprovar ahir un nou pla hidrològic de l’Ebre, en contra del parer de la Generalitat i dels grups ecologistes, que van defensar en solitari el rebuig al pla. L’acord va obtenir 72 vots a favor, 9 en contra i 5 abstencions, segons publica La Vanguardia.

El consell de ministres ha d'aprovar els canvis en les pròximes setmanes, que si es portessin a terme posarien en perill la continuïtat tal i com es coneix ara del Delta de l'Ebre, segons els ecologistes.

Aquest pla preveu crear unes 445.000 noves hectàrees de regadiu, que se sumarien a les 800.000 hectàrees que existeixen actualment. A més, segons la Confederació de l’Ebre es preveu augmentar l’aprofitament des dels 7.000 hectòmetres cúbics anuals a uns 2.500 hectòmetres cúbics en l’horitzó del 2027.

També es planteja la construcció de 35 nous embassaments. La previsió és que l’any 2027 s’hagi consumit el 50% dels recursos de l’Ebre, que no tornaran al riu, tenint en compte que, segons la Confederació de l’Ebre, ara se’n consumeix el 34%.

La Generalitat s’hi oposa frontalment

El Conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Santi Vila, ha avançat que el govern català platejarà una “oposició frontal” contra el pla. A més, farà una “declaració pública detallada i exhaustiva per la qual finalment aquest pla no s’aprovi”.

L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, per la seva banda, ha convidat a la gent a sortir al carrer des d’El Matí de Catalunya ràdio, dient que “les mobilitzacions ciutadanes són essencials per protestar”, alhora que afirmava que “el problema de l’Ebre és un problema de país, no només nostre”.

No estan sols... però quasi

Les cinc abstencions van ser provinents de IU, els sindicats i les tres empreses hidroelèctriques. Xavier Pedro, president de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) va valorar l’acord com el “punt final” a un llarg retràs perquè el pla hauria d’haver-se aprovat a finals del 2009, i va ressaltar que compta amb un “amplíssim consens” malgrat la dificultat de trobar l’equilibri entre les pretensions de tots els integrants.