dimarts, 30 de juliol del 2013

Bradley Manning, absolt del delicte d'ajudar l'enemic

Ha estat declarat culpable dels altres dinou delictes, però podria evitar la cadena perpètua


El soldat Bradley Manning ha estat absolt del delicte d'haver ajudat l'enemic en el cas Wikileaks, el delicte més greu que se li imputava. Aquesta absolució ha estat una sorpresa i podria evitar que fos condemnat la cadena perpètua. Això sí, ha estat declarat culpable dels altres dinou delictes d'espionatge dels quals era acusat.

Manning, de vint-i-cinc anys, va filtrar a Wikileaks més de set-cents mil documents secrets i comprometadors. Arrestat el maig del 2010, ha passat la meitat d'aquest temps confinat en una cel·la de 4,46 metres quadrats.'

El cas de Manning s'assembla parcialment al de Daniel Ellsberg, un analista militar que treballava per al Pentàgon fa quaranta anys, durant la guerra del Vietnam. Testimoni de l'actuació de les tropes nord-americanes sobre el terreny, va publicar al diari New York Times un estudi secret, conegut amb el nom de Pentagon Papers, on criticava una guerra que considerava 'massa costosa i immoral'. Ellsberg, com molta gent, ha mostrat explícitament la solidaritat amb Manning.

Més recent, el cas de les revelacions de l'ex-tècnic de la CIA Edward Snowden va tornar a posar en evidència programes d'espionatge massiu del govern dels Estats Units. Snowden es troba presumptament exiliat a Rússia.



http://www.vilaweb.cat/noticia/4136776/20130730/bradley-manning-absolt-delicte-dajudar-lenemic.html