dijous, 6 de juny del 2013

S'ha mort l'escriptor Tom Sharpe a la seva casa de Llafranc

És un dels autors satírics més reconeguts en llengua anglesa


L'escriptor anglès Tom Sharpe s'ha mort avui a la matinada a la seva casa de Llafranc, on residia des del 1995. Sharpe, que tenia vuitanta-cinc anys, és autor d'obres d'un humor corrosiu. Se'n destaquen 'Wilt' (1976), 'La gran persecució' (1977), 'El bastard' (1978) i 'L'ovella negra' (1996). El funeral es farà aquest cap de setmana a Palafrugell i les seves cendres es repartiran entre aquesta vila empordanesa, Cambridge i Sunderland.
Tom Sharpe va néixer a Londres el 30 de març de 1928. Va estudiar a la Universitat de Cambridge i després de fer el servei militar se'n va anar a Sud-àfrica, on es va dedicar a treballs socials i a l'ensenyament a la província de Natal. Allà va lluitar contra l'apartheid i va ser empresonat.

D'aquesta experiència, en van néixer les dues primeres novel·les, 'Assemblea sediciosa' (1971) i 'Exhibició impúdica' (1973), on ja es veia si en podia arribar a ser, de corrosiva, la seva ploma. Del 1962 al 1973 va treballar de professor d'història al Cambridge College of Arts and Technology, i va rebre el Gran Premi de l'Humor Negre el 1986.

Amb un to sarcàstic, els seus llibres han criticat aspectes diversos de la vida: el sistema educatiu, com es veu a 'Wilt' i els llibres que en continuen la sèrie; l'esnobisme de la classe alta anglesa, per exemple a 'Vicis ancestrals' (1980) o 'Les beques boges: una crònica de Porterhouse' (1995); i el món literari, com a 'La gran persecució' (1977).
Sharpe i Catalunya
'Bàsicament, la meva intenció és divertir la gent que té unes vides molt grises a Anglaterra', deia Sharpe el 2009 a Barcelona, en una conferència de presentació d'una de les seves últimes novel·les, 'Els Grope'. Parlava també de la relació que tenia amb Catalunya i explicava per què esmentava els seus amics catalans en la novel·la. 'Si hi esmento els amics i Catalunya és perquè crec que és un lloc meravellós i civilitzat.'
Podeu veure aquesta conferència ací: 'Estimo Catalunya perquè té uns metges boníssims' (VÍDEO).








**********

Homenatge a Llafranc

Llafranc farà avui a la una del migdia un acte institucional de comiat a Tom Sharpe, mort aquesta matinada per les complicacions de la diabetis que tenia, a l'hotel del centre del municipi on va viure sis anys. Durant la trobada, el tinent batlle de Palafrugell, Albert Gómez; Montserrat Verdaguer, amiga personal de l'escriptor; i la directora de l'hotel Llevant, Carme Farrarons, llegiran un comunicat de condol i recordaran la figura de l'autor de 'Wilt', que residia a Llafranc des del 1995.

http://www.vilaweb.cat/noticia/4122343/20130606/mort-lescriptor-angles-tom-sharpe-casa-llafranc.html