dilluns, 24 de juny del 2013

Mas presentarà al juliol a Rajoy la sol·licitud per celebrar el referèndum

La petició es presentarà de president a president i no inclourà cap pregunta concreta

Dret a decidir 


Nerea Rodríguez

Trobada entre Botiflers el setembre del 2012.
Les peticions d’ERC ja han donat resultats. Durant les darreres setmanes, tant Oriol Junqueras com Marta Rovira havien demanat al Govern encapçalat per Artur Mas que formalitzés la petició per celebrar el referèndum sobre la independència de Catalunya al Govern espanyol. Finalment, aquesta sol·licitud tindrà lloc probablement la segona quinzena de juliol, segons publica el diari ‘La Vanguardia’.

CiU i ERC ja estan preparant aquesta petició, que serà una petició de govern a govern i no de parlament a parlament, perquè sigui el propi Govern espanyol qui fixi una posició oficial sobre el procés sobiranista. A més, segons explica el periodista Jordi Barbeta, en aquesta sol•licitud no apareixerà la pregunta a formular en cas d’acceptació del referèndum, ja que aquesta necessitaria una negociació entre els dos Governs, tal i com ha passat al Quebec i Escòcia.

El que realment es pretén amb aquesta petició es deixar clar la posició de l’Estat espanyol: sí o no a lanegociació. El termini previst en l'acord de govern CiU-ERC per formular la petició acaba el 30 de juny i el fet que no es plantegi fins a juliol ja ha provocat discrepàncies entre els aliats.

De fet, el president català creu que la petició ja va ser formulada oficial i directament a Mariano Rajoy en la reunió que tots dos van celebrar a la Moncloa al març, on va quedar clara negativa espanyola a qualsevol tipus de negociació sobre una consulta per decidir el futur de Catalunya. ERC però no en té prou i exigeix una formulació específica de la qual quedi constància per escrit i que obligui al Govern espanyol a respondre de forma oficial. 

http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/06/mas_presentara_al_juliol_a_rajoy_la_sol_licitud_per_celebrar_el_referendum_94815.php