dijous, 27 de juny del 2013

Mas avisa Rajoy: "La consulta és relativament urgent"

dret a decidir

  El president enviarà a finals de juliol al mandatari espanyol la petició formal per celebrar el referèndum

Lluís Bou

Artur Mas, amb els dirigents de la Comissió Intermediterrània
El president Artur Mas ha avisat avui el mandatari espanyol, Mariano Rajoy, que a finals de juliol li enviarà la petició formal per convocar una consulta sobre la independència, i que la celebració d'aquesta és "relativament urgent". En la missiva, Mas estendrà la mà per intentar acordar la consulta. La Generalitat es mostrarà dialogant per tal que sigui en tot cas el govern espanyol qui li tanqui les portes, i carregar-se així de raons.

Mas ha aprofitat una roda de premsa conjunta amb el secretari general de la Unió per la Mediterrània, Fathallah Sijilmassi i el vicepresident de la Conferència de les Regions Perifèriques Marítimes i president de la Toscana, Enrico Rossi, per remarcar la solidesa del procés sobiranista. Al seu entendre, en l'acte de constitució ahir del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, es va posar de manifest que darrere el procés per consultar el poble català sobre el seu futur col·lectiu hi ha una majoria no només política sinó també un molt ampli suport de la societat civil i del teixit associatiu.
Mas ha recordat que en la trobada privada que va mantenir amb Rajoy al mes de març, ja li va traslladar la decisió de convocar una consulta sobre la independència aquesta legislatura. Aprofitant el Pacte Nacional pel Dret a Decidir, ara "solemnitzarà" la petició d'un referèndum amb un escrit oficial.
Respecte de la Unió per a la Mediterrània

El secretari general de la UpM, interrogat per quina seria la reacció d'aquesta institució davant un eventual procés d'independència de Catalunya, ha puntualitzat que aquesta qüestió queda fora de l'abast de l'entitat intergovernamental però que, en tot cas, "respectarem totes les decisions que es prenguin democràticament".