dimecres, 19 de juny del 2013

Les inundacions causen dos morts a França i inunden Lourdes

El santuari va haver de ser evacuat i l'aigua ha cobert la gruta

AGÈNCIES / París
Les inundacions provocades per les pluges, el desglaç i les crescudes dels rius que afecten el Pirineu han segat la vida de dues persones i han afectat el santuari marià de Lourdes, situat al sud-oest francès, regió que segueix sota alerta.



Dos departaments del sud-oest francès, Hautes-Pyrénées i Pyrénées-Atlantiques, estan en alerta roja meteorològica, mentre que els experts de Météo France han elevat la precaució a la regió parisenca, al centre nord del país.

Una dona es va ofegar aquest dilluns a prop del santuari marià de Lourdes al ser arrossegat el seu vehicle per l'aigua d'un riu a Pierrefitte-Nestalas. I una altra persona de 75 anys va morir a Luz-Saint-Saveur.

Aquest complex religiós va haver de ser desallotjat aquest dimarts davant la crescuda del riu Gave de Pau i s'espera que els ministres francesos de l'Interior i d'Ecologia es desplacin aquest dimecres fins allà.

Entre les zones afectades hi ha la gruta de Lourdes, on el cabal de l'aigua ha crescut fins a 1,4 metres en el lloc on, segons les creences catòliques, la Mare de Déu es va aparèixer per primera vegada el 1858 a Bernadette de Soubirous, una adolescent de 14 anys que més tard va ser convertida en Santa Bernadette.

Els responsables del santuari creuen que l'aigua podria créixer fins i tot per sobre dels 3,49 metres, és a dir, el nivell  a què va arribar en les inundacions d'octubre del 2012, que van causar danys de més d'1,3 milions d'euros. Els serveis de meteorologia esperen que la situació millori a partir de demà, dijous.


http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/societat/les-inundacions-causen-dos-morts-franca-inunden-lourdes-2425010?utm_source=twitter-dlvr.it&utm_medium=social&utm_campaign=elperiodico_cat