dilluns, 24 de juny del 2013

L'any de la llibertat

Avui fa un any El Punt Avui va engegar la secció ‘Catalunya vol viure en llibertat'

El sobiranisme ha arrelat amb força

24/06/13 02:00 - BARCELONA - Marc Bataller


Entre 92 i 96 diputats sobiranistes. Aquesta és l'àmplia majoria que hi hauria ara al Parlament si se celebressin eleccions, segons l'últim sondeig del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). Una constatació més que els partidaris de l'estat català cada cop tenen més força i presència.

Aquest tsunami independentista ha arrasat amb tot el que s'ha trobat al davant en l'últim any. El pacte fiscal ha quedat mort i enterrat, i ara l'eix central és la consulta i la construcció d'un estat propi. Precisament avui fa un any que El Punt Avui, El 9, Presència, L'Econòmic i Catalonia Today van engegar la secció Catalunya vol viure en llibertat, amb l'objectiu de visualitzar l'aposta per una Catalunya lliure.

Des de llavors, els esdeveniments s'han precipitat i l'independentisme ha anat calant. Un dels primers esdeveniments en què es va poder veure aquesta força de la societat va ser el 29 de juliol de l'any passat a Girona, amb el concert Catalunya vol viure en llibertat, organitzat per aquest diari i en què van assistir més de 15.000 persones –aquest 3 d'agost es repetirà l'experiència amb un altre festival a Girona–. Durant tot l'estiu també es va viure un ambient d'entusiasme amb la mirada posada en la manifestació de l'11 de setembre.

La mobilització va superar tots els rècords, amb un milió i mig de persones clamant al carrer a favor de la independència. La reivindicació va remoure les plaques tectòniques, fins i tot les del govern, que va posar rumb cap a l'estat propi. Abans, però, Artur Mas va haver de comprovar que les portes de l'Estat estaven tancades. Després de la manifestació, el president va anar a Madrid amb un mandat del Parlament per reclamar el pacte fiscal. Rajoy va respondre amb un no rotund.

Això va accelerar els fets i al novembre es van convocar les eleccions. CiU va guanyar i va pactar amb ERC en el denominat Pacte per la Llibertat, en què s'inclou una consulta per a l'any vinent. Aquest 2013 s'ha avançat en força aspectes des del punt de vista nacional amb la Declaració de Sobirania i el Consell de Transició Nacional. I les pròximes cites són a tocar: dimecres es constitueix el Pacte Nacional pel Dret a Decidir i dissabte la societat civil tornarà a rugir en el Concert per la Llibertat al Camp Nou. Un dels moments culminants serà el mosaic amb el lema Freedom Catalonia 2014, impulsat per aquest diari.


23.01.13
CiU, ERC i ICV aproven la Declaració de Sobirania.

19.12.12
Mas i Junqueras signen l'acord d'estabilitat.

11.09.12
La manifestació aplega 1,5 milions de persones.
Darrera actualització ( Dilluns, 24 de juny del 2013 02:00 )