dimecres, 12 de juny del 2013

L’alcaldessa de l’Hospitalet commemora ara una victòria de les tropes borbòniques

Conveni de l'Hospitalet
Cartell de l'acte de commemoració del Conveni de L'Hospitalet de 1713

L’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín (PSC), ha organitzat pel proper 19 de juny un acte de
commemoració del tres-cents aniversari de la signatura del Conveni de l’Hospitalet, un dels grans fets de les tropes borbòniques a Catalunya. Aquest conveni, signat per representants dels bàndols austriacistes i felipistes durant la Guerra de Successió, va suposar l’evacuació de les tropes aliades de Catalunya, Mallorca i Eivissa i l’entrega de Barcelona i Tarragona a les tropes de Felip V. Uns fets que van ser decisius a l’hora de marcar la desfeta catalana de l’11 de setembre de 1714.

L’historiador Agustí Colomines, que havia estat convidat a assistir-hi però que ha declinat l’oferta, s’ha adreçat mitjançant un correu electrònic a Marín per mostrar-li el seu rebuig per l’organització d’un acte com aquest: “De vegades hi ha gent que es queixa de la historiografia romàntica catalana sobre el 1714, però em sembla encara més increïble presentar la història de l’Hospitalet del 1713 sense conflicte, com si el conveni no hagués tingut unes repercussions nefastes per als barcelonins del segle XVIII i per extensió de tota Catalunya”. Colomines ha afegit que “tot plegat és una manipulació barroera, impròpia del pensament progressista que vostè representa”.

Durant l’acte el rector de la Universitat de Lleida, Roberto Fernández Díaz, fill de l’Hospitalet, pronunciarà una conferència sota el següent títol: “Catalunya al segle XVIII’. Segons la nota que promociona l’acte, el Conveni de L’Hospitalet és “un document històric de gran rellevància i tractat internacional que porta el nom de la nostra ciutat”. 

L’historiador Agustí Colomines acusa Núria Marín de cometre “una manipulació barroera i impròpia del pensament progressista”

 

Albert Ribas