dimarts, 25 de juny del 2013

“Joan Sales. L’home incòmode, la veritat fa nosa” veurà la llum

El documental que fa visible la memòria incòmoda del nostre país ha aconseguit completar el seu finançament a través de Verkami


El projecte es presenta com  “un documental sobre un dels testimonis més veritables de la història de Catalunya: Joan Sales. La seva vida, obra, i tasca literària són una visió encara molt desconeguda, incòmoda, que fa nosa, de la Guerra Civil, del franquisme, de la cultura, de la literatura, en definitiva, de Catalunya”. "Joan Sales. Els promotors del documental expliquen que la trajectòria professional i personal de Sales és complexa, polièdrica i té moltes cares, i que el documental retrata “aquesta vocació permanentment polifònica amb l’explicació de la seva vida i obra a través d’altres persones de diferents generacions i repartides pel país. Elles ens explicaran, als diferents espais geogràfics de la vida i l’obra de Sales, què suposa per a ells, per al país, l’obra de l’autor”.
 
 


TVC, col·laboració institucional i 170 mecenes de micromecenatge fan possible el documental

El 19 de novembre de 2012 es celebra el centenari del naixement de l’escriptor Joan Sales (1912-1983). Però no és fins fa pocs anys que la seva obra i vida s’ha anat coneixent. Una de les raons fonamentals és que estem davant d’un dels personatges més incòmodes, complexos, polièdrics, desconeguts de la cultura catalana. Té moltes cares: soldat, escriptor, editor, patriota... la seva obra ofereix una visió complexa, veritable i desconeguda de la Guerra Civil que ell va viure de primera mà com a oficial de l’Escola de Guerra de la Generalitat. La visió, l’obra de Sales condemna el dogmatisme i les ideologies i fa surar les complexitat d’una Guerra que s’ha explicat, exclusivament, des de els relats hegemònics i del maniqueisme de bons i dolents. El seu és un testimoniatge únic, seré, veritable.

Incerta Glòria, una de les grans obres europees del segle XX

Així, tornat de l’exili mexicà, el 1948, no pot publicar Les cartes a Màrius Torres (no veuran la llum fins 1976), monumental relació epistolar amb el poeta lleidatà Màrius Torres i crònica cristal·lina i punyent del conflicte, per això farà ficció de la realitat i escriurà la novel·la Incerta glòria (1956) que es va passar tota la vida reescrivint (se s’han fet múltiples edicions) i que és el testimoni, amb veus polifòniques que cerquen la veritat sobre el conflicte, del desastre de tota una generació i de la gran tragèdia de Catalunya. Fins a dia d’avui aquestes dos obres han estat, en bona part, ignorades, apartades, o menystingudes, a pesar que crítics de tot el món consideren la novel·la com una obra mestra i una de les grans obres europees del segle XX, i que compten amb la fidelitat i lluminositat de molts lectors al descobrir-les i rellegir-les.

Sales és el gran editor català durant el franquisme.

Com s’explica en el projecte, a partir de 1955 amb el segell El club dels novel·listes, però especialment el 1959 amb la creació de l’editorial Club Editor, serà el descobridor i editor de Mercè Rodoreda, Llorenç Vilallonga, Blai Bonet; Aurora Bertrana, Maria Aurèlia Capmany, Josep Maria Espinàs, Joaquim Amat-Piniella i traduirà al català els principals escriptors estrangers, tant clàssic, com de l’època: Dostoievski, Lampedusa, J.D. Salinger, P.Boulle. La seva aposta per fer novel·les llegibles, per un públic ampli i amb un català oral (s’ha d’escriure com es parla bé, deia) no agradava a una part del món literari, però la seva aposta ha deixat un sac de les millors obres de la literatura catalana del segle XX.

Sens dubte, l’obra, la vida d’en Joan Sales ha anat influenciant, amb comptagotes, generacions de catalans des de el franquisme fins avui. Persones que han conegut una altra visió del país, de la cultura, de la llengua que Sales ha anant combinat amb la seva vida i obra per oferir, com si fos un cub rubik, totes les cares, tots els colors, tots els quadrets del rostre més proper, però invisible, de la Catalunya del segle XX i que arriba fins ara.