divendres, 28 de juny del 2013

Ja no tindrem nou model de finançament . Espanya incompleix impunement les seves lleis i Catalunya paga les conseqüències

Montoro confirma que no pensa complir la llei, en tot cas el nou model de finançament no serà operatiu fins al 2015. Catalunya no pot esperar, ara toca dir adéu a Espanya


El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha assegurat amb tota la tranquil·litat que veu "impossible" posar en marxa un nou sistema de finançament al 2014, malgrat que el sistema actual havia d'expirar el 31 de desembre d'enguany, i, en canvi, ha apuntat que "és completament probable" que es posi en marxa al 2015. Montoro també ha afirmat que el seu ministeri "ja treballa" en les balances fiscals, que seran un element "útil" i "clarificador" en les negociacions del nou model de finançament i del dèficit autonòmic individualitzat per a cada territori. Catalunya no pot esperar més incompliments per part d’Espanya, ara toca decidir com més aviat millor. 
Espanya incompleix impunement les seves lleis i Catalunya paga les conseqüències

En tot cas, Montoro ha deixat clar que el nou finançament no arribarà al 2014, any en què segons la Llei de finançament actual expirava el model que el govern català va pactar amb José Luis Rodríguez Zapatero i calia posar-ne en marxa un de renegociat. Serà, ha dit, al 2015, un any després del previst.

Mals auguris pel dèficit permès a Catalunya

Mentrestant, el govern espanyol i les comunitats estan "en el procés de fixar els objectius de dèficit" que, malgrat les crítiques de territoris del PP, seran "individualitzats" per a cada comunitat. Respecte a la possibilitat que aquesta asimetria es mantingui en el temps, Montoro ha apuntat que caldrà "veure" si la mesura té continuïtat.

Adverteix que les balances fiscals seran fetes pel Govern Espanyol!

Segons el titular d'Hisenda, les balances han de ser un instrument "útil" en les negociacions d'aquest nou sistema, així com per a la identificació dels objectius de dèficit individualitzat. "Són transparència" i posen de manifest "a través de les finances públiques quines són les relacions entre les regions que composem l'Estat espanyol", ha dit. Per aquest motiu, segons Montoro, cal "abordar-les amb efecte clarificador".

Montoro prepara l’estraperlo a les balances fiscals

En qualsevol cas ha recordat que les balances es calcularan al Ministeri d'Hisenda que és on "es disposa de la informació i les dades". "Ja hi estem treballant i tindrem a la nostra disposició aquest anàlisi quan abordem el finançament autonòmic i local", ha dit.

Malgrat tot, el ministre no ha volgut parlar de quina serà la metodologia que es farà servir per fer el càlcul. Les balances del 2008 (sobre l'any 2005) apuntaven que segons el mètode de càlcul que es fes servir, el dèficit fiscal de Catalunya amb l'Estat era del 6,38% o del 8,70%.

Segons el ministre, però, "el resultat sempre serà que als territoris on hi ha més persones amb major renda sempre hi haurà una major aportació a les finances públiques", però "la qüestió és establir quant".