dijous, 13 de juny del 2013

ERC exigeix que Catalunya disposi "sí o sí" d'una Hisenda Pròpia abans de la consulta

Els republicans no contemplen un altre escenari i asseguren que una situació en què no es poguessin pagar nòmines durant mesos conduiria al "fracàs"


"La Hisenda Pròpia ha d'estar preparada per al moment de la consulta sí o sí". És l'exigència que posa ERC per garantir la viabilitat de la transició nacional. El secretari general adjunt del partit, Lluís Salvadó, ha explicat durant la presentació de les bases de la Conferència Nacional que ERC farà el proper mes de juliol, que no contemplen un altre escenari que disposar de l'eina principal de recaptació d'impostos abans que els ciutadans exerceixin el seu dret a decidir. "Un procés on no es puguin pagar nòmines durant sis mesos està destinat al fracàs", ha afegit el vicesecretari general d'Acció Política, Cesc Iglesias, sobre una hipotètica negativa de l'Estat a aportar recursos a Catalunya.  
 
L'exconseller de Cultura i responsable de la Conferència Nacional d'ERC, Joan Manuel Tresserras, aquest dijous a la seu dels republicans
Estructures d'estat, eix de la conferència nacional



Després d'haver conclòs les jornades territorials i temàtiques i d'haver rebut més d'un centenar d'esmenes a la ponència política que es debatrà a la Conferència Nacional, aquest dijous els coordinador de la ponència, l'exconseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, i el vicesecretari d'Acció Política, Cesc Iglesias han presentat juntament amb Salvadó el text que finalment serà objecte de debat a l'Hospitalet.

Un text dividit en 4 punts principals. El primer és el del context de transició nacional, que fa un diagnòstic de la situació actual a partir del trencament definitiu del marc autonòmic després de la sentència del TC i del 'no' al pacte fiscal. En segon lloc, es parla del full de ruta cap a la independència, on s'analitzen els diferents escenaris per construir un estat propi, des de la consulta fins a la declaració unilateral d'independència i les eleccions plebiscitàries."Apostem per explorar totes les possibilitats a l'empara de la legalitat existent o la que està en marxa", ha explicat Tresserras, que posat en valor els beneficis d'aconseguir un procés "pactat" amb l'Estat. En tot cas, segons ERC, la negativa del govern espanyol no ha d'aturar el procés.

El tercer punt és el de la creació d'estructures d'estat. La Hisenda Pròpia és aquí el principal objectiu i, un cop més, depenent de l'actitud de l'Estat s'aconseguirà més fàcilment gestionar tots els impostos ("la part més senzilla dintre de la complexitat"), i aconseguir les bases de dades de tots els contribuents catalans. A més, el document també parla de la Seguretat Social, el sistema de Pensions o el Banc Públic, entre d'altres.

En el tercer bloc destaca la necessitat d'aprovar una llei de transitorietat jurídica. "La segona llei a aprovar després de la de la independència", ha afirmat Tresserras. Aquest punt es refereix bàsicament a l'assumpció per part del nou estat català dels compromisos adquirits per l'estat espanyol en relació a Catalunya, per tal de tranquil·litzar els inversors que Catalunya complirà amb els documents signats prèviament a la constitució del nou estat. Aquest tercer bloc també parla d'infraestructures necessàriesi del model energètic futur.

Per últim, el quart bloc planteja l'actualització dels valors republicans fundacionals d'ERC al segle XXI. Una Catalunya "global" que exigiria les mateixes obligacions i atorgaria els mateixos drets a tots els ciutadans i que crearia vincles estrets amb els seus veïns europeus i mediterranis i, en especial, amb l'estat espanyol.

Exèrcit propi?

Tresserras ha lamentat la interpretació esbiaixada que alguns mitjans de comunicació van fer de les diferents opcions que ERC planteja per gestionar la defensa del futur estat català. Davant de la polèmica creada al voltant de la possibilitat de subrogar la defensa catalana, per exemple, a l'estat francès, com Tresserras ha explicat que "planteja algun expert en el tema", els republicans no s'han posicionat obertament. La ponència política només dibuixa alguns dels escenaris possibles sobre el tema, com són la creació d'un exèrcit propi, la col·laboració amb organismes internacionals o els convenis amb altres països per garantir la defensa territorial.

"Aquest és un tema poc reflexionat per part d'Esquerra", ha confessat el secretari general adjunt del partit, que ha afegit que s'han inclòs diverses esmenes al punt de la ponència que parla de la defensa territorial del país i que el document definitiu mirarà de tenir una redacció que no contribueixi a generar "males interpretacions". 
La Conferència Nacional d'ERC, que es farà a La Farga de l'Hospitalet de Llobregat els propers 6 i 7 de juliol, atorgarà a la Hisenda Pròpia i a la resta d'estructures d'estat necessàries per a la consolidació de la transició nacional part del protagonisme del full de ruta per als propers anys que els republicans pretenen aprovar.