divendres, 14 de juny del 2013

Culla: "El Madrid oficial vol provocar el relleu de Mas"

Dret a decidir

 L'historiador considera que des del Govern espanyol es vol "encaixonar" el president en un carreró sense sortida, "obligant-lo a fer retallades cada vegada més impopulars"


 Mar Sabé


L'historiador Joan B. Culla en una imatge d'arxiu
L'historiador Joan B. Culla publica avui a El País la seva opinió sobre la situació actual de Catalunya i les seves relacions amb Espanya. El tertulià sentencia que hi ha persones des de Madrid i des de Barcelona, que treballen perquè el president Artur Mas desaparegui mitjançant diferents escenaris.

"El Madrid oficial segueix persuadit de voler encaixonar a Artur Mas en un carreró sense sortida, obligar-lo per la via del límit del dèficit a fer retallades cada vegada més impopulars, tancar la porta a qualsevol possibilitat d’una consulta censurada, elevar al Tribunal Constitucional a magistrats de perfil centralista i conservador tan acusat com Enrique López...", enumera. Culla creu que des de l’stablishment polític-mediàtic espanyol pensen que acorralar al líder convergent pels quatre costats provocarà un col•lapse en la seva política.

La qüestió és que aquests que hi treballen no són conscients, segons l’autor, que el relleu de Mas no seria Pere Navarro, ni tampoc Alicia Sánchez-Camacho, ni tan sols un Duran i Lleida "que ha cremat qualsevol possibilitat de liderar mai el nacionalisme majoritari". "Si Artur Mas desapareix víctima d’un suïcidi induït, el seu relleu sortirà de la confluència entre Esquerra Republicana i una CDC molt més radicalitzada", sentencia.

Culla considera que hi ha hagut tres errors enllaçats per part del Madrid oficial respecte a Catalunya que han portat la situació fins on es troba ara. El primer d’aquests errors va ser minimitzar l’impacte de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut. “Sí, clar que hi va haver una gran manifestació el 10 de juliol del 2010, però es va considerar un estirabot estiuenc, una flamarada sentimental que s’aniria apagant sense deixar rastre”, lamenta el columnista.

El segon, “llegir la manifestació de l’11 de Setembre passat en clau conspirativa, com una operació orquestrada des de dalt cap a baix, i no com el que realment van ser: una eclosió del malestar sociopolític acumulat des de la sentència del Constitucional i aguditzat per la crisi econòmica; un moviment de baix cap amunt”. A més, a aquest error s’hi afegeix l’equivocació de considerar a Mas l’artífex del moviment, i de pensar que si Mas i CiU punxaven a les eleccions del 20N del 2012, el procés sobiranista que s’havia iniciat, fracassaria.

I el tercer, que els cercles del poder espanyol i les seves sucursals catalanes segueixen sense entendre que “la Convergència d’avui no és la de Pujol, però, sobretot, no perceben que la societat catalana ha sofert una massiva, brutal, pèrdua de confiança en els compromisos, els arranjaments i les fórmules ambigües que van vertebrar la relació Catalunya-Espanya des de 1977 fins al 2006”.

Culla creu que “si Espanya fos un Estat regit amb intel•ligència i esperit de conservació, la resposta consistiria en mostrar-se conciliadors i empàtics”. Però, segueix, “és tot el contrari", posant com a exemple les declaracions de Monago o les amenaces d’Aznar, entre altres. 

http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/06/culla_el_madrid_oficial_vol_provocar_el_relleu_de_mas_94648.php