dilluns, 20 de maig del 2013

La dreta extrema (Per Vicent Partal)

Des de fa temps s'ha posat de moda separar polítiques econòmiques i polítiques socials (com si les econòmiques no foren les socials de debó). El cas és que així, per exemple, Zapatero podia fer polítiques econòmiques molt de dretes i polítiques socials  que alguns qualificaven com molt d'esquerres. I no parava boig. Ara, amb Rajoy, la cosa ha canviat rotundament i ens movem entre la dreta econòmica i l'ultradreta social. Directament.

El PP s'enfonsa electoralment i es radicalitza cap a posicions ultres. L'espera es pot fer molt llarga...

Acceptem, amb un simple afany dialèctic, que es pot fer això d'una política econòmica cap a un cantó i una social cap a un altre. Si és així espere que convindreu amb mi que el programa social del Partit Popular espanyol difícilment encaixa en el terrny del que seria una dreta més o menys homologable a Europa i fa temps que s'ha posat a relliscar, costera avall, en la ruta de la dreta més extrema, de l'extrema dreta.

La setmana passada va ser un continu. Des de Wert intentant portar l'escola als anys del nostre franquisme infantil, amb castellà i avemaria inclosos, al batlle de Montcada de l'Horta expulsant un ciutadà del ple per haver dit 'País Valencià'. O a la ja famosa fotografia de Llanos de Luna amb aquell personatge de la División Azul. O als renovats atacs contra la regulació de l'avortament. I el sorprenent vídeo de TVE explicant a les xiquetes que no han de vestir de forma 'provocativa'.

Són tants els fronts que el PP ha obert de forma simultània que es fa difícil imaginar que això no siga una cosa planificada. Però què vol dir? Que saben que estan perduts i volen emportar-s'ho tot per davant ara que poden? Que estan convençuts que plantar batalla en aquest terreny és la millor forma de compensar electoralment el desastre econòmic? Que van aprendre de Zapatero i distreuen la seua base del desastre econòmic a base de numerets?

Totes les enquestes, ahir en vam tenir de noves, indiquen que el Partit Popular s'enfonsa electoralment. Ho veiem a venir tots. Però no oblidem que amb aquests comportaments tan descentrats, de centre, l'espera pot ser tan llarga com enervant.