diumenge, 19 de maig del 2013

ERC atrapa CiU

Una enquesta d'El País sobre intenció de vot situa els republicans a un diputat dels convergents (9 a 10), el PP cauria un 25%, IU i UPyD es dispararien i Bildu avançaria al PNB

 

Junqueras escolta Mas durant una sessió de control. Foto: QS/ND




 Una enquesta de Metroscopia publicada aquest diumenge pel diari El País sobre intenció de vot en unes eleccions generals alteraria substancialment el repartiment de forces al Congrés. ERC passaria dels tres escons obtinguts el 2011 als 9, amb la qual cosa es quedaria a un sol diputat de CiU, que baixaria dels 15 als 10.

L'altra dada significativa és que el PP cauria un 25% i, en conseqüència, perdria la majoria absoluta (de 186 a 139 escons). El gran beneficiat no seria pas el PSOE (passaria de 110 a 90) sinó UPyD, que aconseguiria un espectacular augment del 500%: de 5 a 30 diputats. Segons el sondeig, la segona formació afavorida seria IU, amb una pujada del 336% que el faria saltar dels 11 als 48.

Així, tret d'un govern de coalició-gairebé improbable- entre el PP i el PSOE, caldrien tres partits per obtenir una majoria absoluta. La suma de PSOE i IU (138) es quedaria a només un diputat del PP però el nacionalisme espanyol podria accedir al poder amb la unió de PP i UPyD (169).

En percentatge de vot, el PP retrocediria un 30% i tindria només tres punts d'avantatge respecte el PSOE, que amb una caiguda del 25% aconseguiria menys suport que la suma d'IU i UPyD.

Al País Basc, Bildu protagonitzaria un històric sorpasso: l'enquesta li dóna set escons enfront dels cinc del PNV. Pel que fa a la resta de partits, el BNG passaria de 2 a 5 i Coalición Canaria de 2 a 4, Compromís guanyaria un diputat i Geroa Blai mantindria el que ja té.

http://www.naciodigital.cat/noticia/54952/erc/atrapa/ciu