dimecres, 22 de maig del 2013

El Parlament rebutja les esmenes a la totalitat de la llei de consultes amb el suport de tots els grups tret del PPC i C's

Irene Vaqué Actualitzat a les 17:42 h   22/05/2013


Està en marxa al Parlament el debat d'una nova llei de consultes, la tercera, després de la del tripartit i el projecte de llei anterior del govern de Mas, que no va arribar a acabar el tràmit parlamentari perquè la cambra es va dissoldre per fer eleccions anticipades. A diferència de l'anterior, aquest projecte de llei permetria consultar els ciutadans sense l'autorització de l'Estat.

El Parlament debat les esmenes a la totalitat de la llei, que han presentat el PPC i Ciutadans. El president de C's, Albert Rivera, ha retret a CiU que no deixi decidir sobre l'euro per recepta, les retallades o l'educació trilingüe i ha assegurat que la llei és "una coartada per separar Catalunya de la resta d'Espanya".

Rivera ha advertit que no acceptaran "lliçons de democràcia de partits que no volen els ciutadans més lliures i amb més poder de decisió" i que no volen un debat monogràfic sobre l'atur al Parlament. A més, ha remarcat que, d'acord amb la Constitució, la sobirania nacional "es debat on toca i resideix la sobirania en aquest país", en referència al Congrés dels Diputats. En aquest sentit, ha assegurat que hauria de ser Duran i Lleida qui defensés el projecte a les Corts espanyoles. I ha retret al PSC i ICV-EUiA que hagin pujat al carro del dret a decidir. "La pel·lícula ja està escrita, llavors no vinguin a dir que no se n'havien adonat", ha conclòs.

Per part del PPC, el diputat Santi Rodríguez ha remarcat que, amb aquest projecte, els promotors "no volen escoltar els catalans, sinó separar-los d'Espanya i d'Europa" i ha advertit que serà la UE si decidirà "si vol o no" una Catalunya independent. Rodríguez ha adveritit que "l'enemic no és Espanya, és la crisi i l'atur" i s'ha preguntat "a què esperem per lluitar contra l'enemic, perquè els més de 900.000 ciutadans que estan a l'atur estan esperant que ens moguem en aquest sentit".

Entre els partits que rebutjat les esmenes, la diputada d'ERC Gemma Calvet ha demanat a C's i PPC que "abandonin els arguments de por i d'enemic i s'apuntin al progrés". Davant l'opinió que cal ajustar-se al que diu la Constitució Espanyola, Calvet ha advertit que "no hi ha regles de joc perquè la democràcia no és un joc, és una professio de fe" i ha apel·lat als juristes "de prestigi" que han defensat que no es poden "posar obstacles" a les aspiracions sobiranistes.

El diputat del PSC Ferran Pedret ha afirmat que la llei "no ha començat amb bon peu" i ha pronosticat que "entre uns i altres acabaran per fer que neixi morta perquè n'estan fent una arma llançívola", cosa que pot significar que acabi impugnada. Pedret ha justificat el suport dels socialistes al projecte amb l'argument que volen "millorar" la llei, encara que alguns els qualifiquin de "tontos útils". El diputat del PSC ha considerat que el projecte enfortirà la participació i "pot ser un bon martell per treballar i no per serrar res".

L'ecosocialista Dolors Camats ha coincidit amb Pedret que la llei "comença amb mal peu quan alguns pretenen utilitzar-la exlucisvament per un sol cas", però ha defensat que és una llei per enfortir la democràcia i "pels que no poden agafar el telèfon i que els facin una llei a mida". Camats ha assegurat que "tant de bo" no calgués la llei per fer la consulta i s'hagués pactat entre els executius espanyols i català.

Què es debat

La llei s'ha elaborat en una ponència de tots els grups parlamentaris que va acabar el 19 de març amb el suport de CiU, Esquerra, PSC, Iniciativa i la CUP. El PP i Ciutadans s'hi van mostrar contraris, perquè consideren que és un subterfugi cap a la independència i hi van presentar esmenes a la totalitat. El que es vota aquesta tarda, després de la llum verda de la Junta de Portaveus, són les esmenes a la totalitat presentades pel PP i Ciutadans, que seran rebutjades per la resta de grups.

Aquesta llei és la que hauria de permetre convocar la consulta sobre el futur de Catalunya, prevista per l'any que ve. Preveu que hi puguin votar tots aquells ciutadans espanyols o de la Unió Europea, d'Islàndia, Liechtenstein, Noruega o Suïssa que estiguin empadronats en algun municipi de Catalunya. L'edat per exercir el dret de vot serà els 16 anys.

El president de la Generalitat, els ens locals i la iniciativa ciutadana seran els que podran convocar un referèndum. Dins de l'àmbit local, caldran 50.000 signatures o un percentatge d'entre el 5 i el 20% de la població perquè es pugui dur a terme. I podrà tenir una o més preguntes, però hauran de ser clares i inequívoques.

Video = http://www.324.cat/video/4584551/Consultes-fa-el-primer-pas-al-Parlament
 
http://www.324.cat/noticia/2119854/politica/El-Parlament-rebutja-les-esmenes-a-la-totalitat-de-la-llei-de-consultes-amb-el-suport-de-tots-els-grups-tret-del-PPC-i-Cs