dilluns, 6 de maig del 2013

Duran va provocar la davallada electoral de CiU el 25-N


Un estudi demostra que el retrocés electoral no es va deure a la crisi econòmica. L’actitud de Duran li va restar credibilitat a Mas, el que va provocar un augment del vot republicà


Un interessant estudi dels professors Lluís Orriols i Agustí Bosch, “Eleccions en temps de crisi. El vot econòmic en les eleccions catalanes de 2012” editat per l’ICPS afirma que a diferencia d’altres governs, el de CiU del president Mas no va patir la davallada per culpa de la crisi econòmica, les retallades efectuades pel Govern Mas no van ser causa de la pèrdua dels escons, al contrari, la gent que va votar o podia votar CiU té molt clar que bona part de la culpa de la crisi és responsabilitat del Govern Espanyol i de l’espoli que patim els ciutadans de Catalunya. L’estudi compara els diferents descensos de vot per part dels partits governants en diferents comunitats autònomes i en el cas de Catalunya les dades apunten al paper contradictori de Duran i Lleida. 
 
Si la crisi econòmica, amb les retallades incloses no va desgastar CiU, que va desgastar CiU?

L’estudi deixa molt clar que la davallada de CiU en les darreres eleccions nacionals catalanes no han estat culpa de la crisi ni de les retallades i deixa la porta oberta a buscar altres causes, i no és difícil posa noms als responsables de la pèrdua de 12 diputats.

Les constants repliques de Duran a Mas van provocar una pèrdua de credibilitat del candidat Mas

Aquesta és una de les conclusions que s’arriba amb aquest estudi, la gent que va sortir al carrer l’11 de setembre i que va empènyer a Mas pel camí del dret a decidir ha vist a  Duran com un problema, han vist com Duran no deixa de posar  bastons a les rodes i això ha estat un fort desgast per a la coalició.

Les eleccions europees un repte per CiU, serà possible una gran coalició pel dret a decidir?

Si és per Duran serà complicat, però les bases de CDC i certs sectors de l’executiva en veuen una oportunitat per deixar les coses clares dins la coalició, veuen que Duran provoca desgast al president Mas i no poden entendre que un partit que mai s’ha presentat a  unes eleccions en solitari abusi d’un paper excessiu preponderant. Caldrà estar atents als propers moviments.