dimecres, 3 d’abril del 2013

Mas: "el país està en joc”


El president de la Generalitat ha negat rotundament estar disposat a posposar la consulta a canvi d’una millora del finançament

El president de la Generalitat, Artur Mas, en la valoració dels 100 dies de govern ha alertat  que "Catalunya viu un dels moments de més complexitat de la seva història", i que la situació no es pot abordar amb paràmetres de política tradicional i ha reclamat acabar amb el politiqueig perquè el que està en joc és el país i no el govern. El president de la Generalitat ha alertat que “la situació econòmica és d'emergència i deixa l'autogovern en estat de supervivència", i ha destacat que el rumb no s’ha malmès i el procés segueix el seu ritme. 

El diàleg és compatible amb la consulta i no té data de caducitat

En resposta a preguntes de la premsa Mas ha recordat que el diàleg és un mandat i no va en detriment dels compromisos. El president ha reconegut que les posicions sobre la consulta del Govern espanyol i del Govern són absolutament divergents, però que malgrat tot “la nostra obligació és fer les coses el millor possible i ho hem d’intentar”. També ha assenyalat que la consulta hauria de ser facilitada per raons democràtiques i que cal diferenciar la consulta de la independència.

La pregunta ha de ser consensuada

Mas no ha volgut respondre a quina seria la pregunta de la consulta perquè s’ha d’acordar entre tots els que estan a favor a fer la consulta i que el Consell Transició Nacional pilotarà quina ha de ser i quan s’ha de fer, i fer-ho malmetria el consens. Tampoc ha volgut pronunciar-se si el diàleg amb Madrid podria fer variar la pregunta.

Espanya no oferirà un pacte fiscal a Catalunya

Espanya no cedirà a un pacte fiscal per Catalunya a canvi d’una no consulta, ha assegurat el president, només cal mirar les reaccions de les CCAA tant del PP com del PSOE que es neguen en rodó a cap diferenciació en el finançament de Catalunya.