divendres, 19 d’abril del 2013

La via kosovar pren força . Kosovo i Sèrbia assoleixen un acord històric

Espanya que ha defensat la il•legalitat de la independència de Kosovo fins avui mateix, queda en ridícul davant l’acord històric assolit entre Sèrbia i Kosovo


El govern espanyol i els partits unionistes defensors acèrrims de la il·legalitat de la independència de Kosovo s’han quedat sols, l’aposta d’Europa ha donat els seus fruits i Rivera, Camacho, Navarro i membres del PP i PSOE s’han quedat sense arguments; la via kosovar pren força. Després de mesos de negociacions, Sèrbia i Kosovo han arribat a un acord històric per normalitzar les seves relacions. Kosovo va declarar la independència de manera unilateral el 2008 i a l’igual que l'estat espanyol, Sèrbia no havia reconegut l'estat balcànic. L'acord, que ha tingut la mediació de la Unió Europea, forma part de la normalització de relacions amb els seus veïns que necessita Sèrbia per poder ingressar al club europeu.
 
La mediadora de les converses, l'alta representant de la UE per Assumptes Exteriors, Catherine Ashton, ha valorat positivament l'acord. "És molt important que ara el que estem veient és un pas que s'allunya del passat i, per totes dues parts, un pas més proper a Europa", ha dit Ashton a través d'un comunicat.

L'acord s'ha segellat després de mesos de tenses negociacions entre el

Els dos primers ministres han aconseguit un acord en la seva desena ronda de converses mediades per la Unió Europea. Ara tots dos primers ministres han de portar l'acord a les seves respectives capitals perquè s'aprovi de manera definitiva.

El pacte obre la porta a l'ingrés de Sèrbia a la Unió Europea. Està previst que el país iniciï les negociacions per adherir-se al club europeu el proper mes de juny. Kosovo, antiga província de Sèrbia, va fer una declaració unilateral d'independència el 2008 després d'un conflicte heretat de les guerres balcàniques dels anys 90, que van dividir l'antiga Iugoslàvia.
primer ministre serbi, Ivica Dacic i el seu homòleg kosovar, Hashim Tachi, a Brussel·les. Tot i que el pacte és preliminar, és alhora històric perquè és l'inici de la fi d'anys de conflictes i tensions. Suposa un punt d'inici per a la reconciliació i per a l'adhesió a la Unió Europea. "Aquest és un dia històric per a les relacions entre Sèrbia i Kosovo, per tota la regió dels Balcans i per la Unió Europea", ha dit el comissari europeu d'Ampliació i Política Europea de Veïnatge, Stefan Füle, en un comunicat. "És crucial ara que el lideratge polític i el públic general a Sèrbia i a Kosovo donin suport a l'acord i ajudin activament a implementar-lo", ha afegit Füle.