dissabte, 23 de març del 2013

La Mamarratxa Nuria de Gispert veu possible que la consulta es faci més enllà del 2014


Veuria amb bons ulls que no fos vinculant, perquè "moralment ja obligaria l'Estat a fer un pas", i creu que el redactat de la pregunta haurà de ser pactat amb ERC, PSC i ICV


La presidenta del Parlament, la democratacristiana Núria de Gispert, veu del tot possible que la consulta sobre la independència de Catalunya s'acabi organitzant més enllà del 2014, la data màxima que fixa l'acord amb ERC. Deixant clar que és partidària que el referèndum tingui lloc durant aquell any, també ha assegurat que si la crisi econòmica continua sent tant dura com ara, la votació es podria acabar aplaçant.

"Estic pel dret a decidir, perquè puguem fer una consulta sobre el futur de Catalunya", ha deixat clar en una entrevista amb Catalunya Ràdio, afegint-hi a continuació: "Sóc partidària que la consulta tingui lloc a final de 2014, com diu el pacte d'estabilitat. I si al 2014, Déu no ho vulgui, continuem amb la crisi d'ara, esperem una miqueta." Preguntada sobre els desitjos d'ERC de celebrar-la ja aquest 2013, ho ha desestimat, assegurant que ara "hi ha molta feina a fer".

A més, també opina que la consulta podria acabar sent no-vinculant, perquè entraria dins la legalitat espanyola i "moralment obligaria el govern de l'Estat a fer un pas". En aquest context, també s'ha desmarcat vehementment de la pregunta que es formularà Escòcia. "Preferiria una pregunta pactada per CiU, PSC, ICV i ERC", avisa.

De Gispert assegura que "és molt difícil governar amb l'ofegament econòmic que tenim", i que "cal diàleg amb el govern espanyol" per superar la "feblesa" de les finances catalanes. Des del seu punt de vista, la possibilitat que l'Estat flexibilitzi l'objectiu de dèficit català que s'ha apuntat durant aquesta setmana és la prova de la utilitat de dialogar amb Mariano Rajoy.

Si, en el marc d'aquest diàleg, Rajoy decidís atorgar a la Generalitat el pacte fiscal demanat la legislatura passada, sosté que "seria una gran primera solució", però avisant alhora que ara "ja no es pot fer marxa enrere" en el procés sobiranista, perquè la ciutadania "ha demanat ser consultada".

http://www.naciodigital.cat/noticia/53048/ria/gispert/veu/possible/consulta/es/faci/enll/2014