dissabte, 16 de març del 2013

Espanya pot tornar a ser un Imperi

Amb la secessió de Catalunya a la cantonada el govern espanyol cerca la formula per mantenir el seu esperit colonial i ha trobat la solució a la Micronessia espanyola


Les illes del Pacífic Guedes, Coroa, Pescadores i Ocea, conegudes com la Micronesia espanyola, són un conjunt d’illes que, segons fons espanyoles, legalment pertanyen a Espanya, tot i que mai han estat reclamades formalment com a possessions per part del Govern espanyol, principalment perquè el seu valor econòmic i estratègic és ínfim i no tenen recursos naturals ni població a qui espoliar. Ara però, amb la independència de Catalunya més que probable, uns ideòlegs del  Govern espanyol estan valorant reclamar-les per tal de tornar a ser aquell imperi d’ultramar pretèrit, encara que només sigui conceptualment. 
 Una possibilitat de recuperar l’orgull patri després de perdre Catalunya

Al segle  XIX Espanya va perdre la Guerra de Cuba i les colònies de Filipines, Puerto Rico i Guam, i va signar un tractat el 1899 en el qual venia a l'Imperi alemany les illes que posseïa a Oceania: Carolines, Mariannes i Palaos. Però les illes de la micronèssia  ubicades entre Melanèsia i Polinèsia, a l'oceà Pacífic, no es van incloure en el tractat. En una recerca el 1949 l’estudiós del CSIC, Emilio Pastor i Santos, va descobrir que Espanya podria fer una reclamació formal de sobirania d’aquestes illes micronèssiques, perquè les possessions d’ultramar mai van ser incloses en el Tractat signat a Madrid el juny de 1899, en el qual es cedia a l’Imperi alemany els arxipèlags  de Carolinas, Palaos i  Marianas, exceptuant l’illa Guam. El dictador, Francisco Franco, coneixedor de la possessió espanyola no es va atrevir a reclamar-les perquè Espanya no tenia cap relació d’entesa amb l’ONU, ara però recuperar la micronessia espanyola pot esdevenir una prioritat.