dijous, 14 de març del 2013

El PP veta per quarta vegada ERC a la Comissió de Secrets Oficials

Acusa el republicans d'haver "deixat tirada" Sánchez Camacho. ERC no podrà ser presents a la compareixença del director del CNI dimarts que ve


(ACN).- El PP ha tornat a vetar la presència d'ERC a la Comissió de Secrets Oficials del Congrés dels Diputats. És la quarta vegada que ho fa adduint que els diputats republicans no són "idonis" per accedir a aquesta Comissió, que controla l'ús dels fons reservats, analitza informes secrets i rep a porta tancada el director del CNI, i ministres de Defensa, Interior i Exteriors. El debat al ple del Congrés ha derivat en un enfrontament entre Alfred Bosch i el portaveu del PP Antonio Hernando per l'actuació d'Alícia Sánchez Camacho. Bosch ha afirmat que la líder del PPC és "un risc per a la seguretat", mentre que el PP ha acusat els republicans d'haver-la "deixat tirada i a la intempèrie" només per ser del PP .
 Els republicans han tornat a presentar la candidatura d'Alfred Bosch malgrat que el PP ja el va vetar el 23 de febrer del 2012. Els diputats populars no van votar Bosch, fet que li va impedir disposar del suport de 3/5 parts de la cambra que necessitava i va deixar el Grup Mixt sense representant.

Posteriorment la formació de Mariano Rajoy també van rebutjar les candidatures dels seus companys d'escó, Joan Tardà i Teresa Jordà, i ERC va acabar presentant un recurs davant el Tribunal Constitucional que encara està pendent de resolució.

El veto a ERC no té precedents al Congrés. La cortesia parlamentària establia fins ara que sortien escollits tots els candidats de totes les formacions.

Aquest dijous, el portaveu d'ERC ha pres la paraula al ple del Congrés i ha criticat el PP per "confondre els rivals polítics amb enemics" i per tornar a "vetar" de manera "injusta i desproporcionada" el candidat del Grup Mixt a la Comissió.

ERC no podrà ser present d'aquesta manera a la compareixença del dimarts que ve del director del CNI, Félix Sanz Roldán, que haurà d'explicar la suposada vinculació entre el CNI i l'empresa d'investigadors privats Método 3, protagonista dels escàndols d'espionatge polític a Catalunya.

Bosch s'ha preguntat si el PP no els vol a la comissió "perquè no se li pugui preguntar al director del CNI" qüestions com "el desplegament del CNI a Catalunya", la "trama d'espionatge connectada a Método 3", o "el seu suport a la guerra bruta a Catalunya en connivència amb mitjans de comunicació inventant informes a partir de la UDEF".


Enfrontament per Sánchez-Camacho

En el seu discurs a la cambra, Bosch també ha recordat que ERC ja va ser a la Comissió de Secrets Oficials als anys 80 i ha assegurat que, contràriament al que fa el PP, "a qui haurien de vigilar" és a la seva líder a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, que "sí que representa un risc per a la seguretat". "Nosaltres no", ha dit, perquè "som bona gent, no juguem a espies, no volem destruir res, i no som enemics de ningú".

La intervenció de Bosch encès el portaveu del PP, Antonio Hernando, que ha qualificat les paraules del portaveu d'ERC "d'insensatesa" i li ha demanat que "demani disculpes" a Sánchez-Camacho. Segons Hernando, la líder del PPC és "una persona que s'ha vist assetjada" i a la què Bosch "hauria d'haver donat protecció política amb els seus discursos i accions", però a la què "només per ser del PP han deixat tirada i a la intempèrie".

Hernando també ha criticat la "insistència" d'ERC per ser present a la Comissió i ha recordat que els diputats jutgen "la idoneïtat" de les persones que es presenten. "Això que vostè vingui aquí cada dos per tres a parlar de colpisme, totalistarisme i pretendre donar lliçons de democràcia és un sarcasme, perquè vostès es presenten a les eleccions però els ciutadans mai els han donat la confiança suficient perquè vostès puguin governar", ha dit.

CiU, ICV i PSOE donen suport a ERC

Bosch ha aconseguit només 90 vots i comptat amb el suport dels diputats del PSOE, CiU i ICV. El portaveu d'ICV al Congrés, Joan Coscubiela, ha defensat la presència d'ERC a la Comissió de Secrets Oficials i ha recordat que aquesta és "una situació excepcional que ens situa en un estat d'excepció" el què el PP "nega els drets democràtics als ciutadans que han votat". "Els components del Grup Mixt tenen la mateixa legitimitat que qualsevol altre i han estat votats pels mateixos ciutadans", ha afirmat Coscubiela.

El portaveu de CiU, Pere Macias, també ha recordat al PP que Bosch és representant d'ERC, que actualment és la segona força al Parlament de Catalunya i representa centenars de milers de votants. "Vostès saben que la relació entre Catalunya i Espanya és complexa i hi ha gestos que contribueixen a obrir molt més aquesta fissura", ha recordat als populars. Segons Macias, el veto "és un fet greu" i "un motiu més d'incomprensió entre Catalunya i Espanya".