divendres, 1 de febrer del 2013

Mascarell: 'Amb la sentència sobre els papers de Salamanca s'ha reparat una de les perversions del franquisme'

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha valorat aquest divendres positivament la sentència del Tribunal Constitucional, que ha desestimat el recurs interposat per la Junta de Castella i Lleó contra la llei de restitució a la Generalitat dels 'papers de Salamanca'. Mascarell ha assegurat que "una de les grans perversions del que va ser el franquisme s'ha reparat". El titular de Cultura espera que el Ministeri i el secretari d'Estat es donin per al·ludits i entenguin que no hi ha cap motiu per no anar de pressa en la devolució de les 660 capses pendents que queden encara per retornar.
"La raó s'acaba imposant", ha destacat el conseller. Mascarell ha assegurat que al final "el sentit de la raó havia de donar la raó als catalans i al que hi havia al darrera de la voluntat de recuperar els papers". Mascarell ha indicat que una de les grans perversions del que va ser el franquisme s'ha reparat. De fet, ha manifestat que una de les idees de fons que tenia la dictadura era "impedir que la memòria dels catalans estigués en mans dels seus ciutadans". També ha considerat que per fi "una d'aquelles actituds nostàlgiques d'un passat que s'havia quedat superat sembla que hagi quedat vençuda".



Mascarell ha apuntat que ara estarà "en mans dels seus legítims propietaris una memòria que va quedar truncada amb uns documents, papers, llibres i objectes propietats d'unes persones que els hi va ser arrabassada per la força de la guerra". El titular de Cultura ha dit que "per fi una llei del 2005 queda ratificada i moltes de les qüestions de caràcter simbòlic que hi ha darrera del conflicte dels papers i de la dignitat ha quedat resolt".

El conseller ha indicat que s'ha de suposar que no hi haurà més arguments per seguir tenint una actitud dilatòria i no retornar les 660 capses que queden pendents en total. En aquesta línia, ha assenyalat que la tercera entrega "està teòricament preparada i quedarien només unes coses vinculades a llibres, documents i demés". "Hem de veure si això queda complet i poder dir que aquest capítol per fi ha quedat resolt". Mascarell espera que els responsables de l'Estat es donin per al·ludits i entenguin que no hi ha cap motiu per anar de pressa.

Mascarell ha afirmat que durant aquest temps des que es va aprovar la Llei del 2005, "no només hi ha hagut ronseria, sinó una actitud contrària a que allò que la llei deia es complís". "Espero que totes aquestes actituds s'acabin i per fi es pugui recuperar el que no hauria d'haver sortit mai", ha indicat.

Sobre els documents que encara estan pendents als ajuntaments, ha dit que hi ha alguns aspectes que s'han d'acabar de dilucidar.

http://www.vilaweb.cat/noticia/4080137/20130201/mascarell-sentencia-papers-salamanca-reparat-perversions-franquisme.html

1 comentari :

Anònim ha dit...

és de justícia !!!
(fou un àtac sibil.li contra catalunya imperdonable)