dissabte, 16 de febrer del 2013

Espanya margina els estudiants catalans

Catalunya és l'únic territori on ningú no ha cobrat les beques que dóna l'Estat
Manel Bosch
 
#Wertgonya
 
En temps de crisi la disminució d’ingressos fa que les ajudes públiques minvin. Així s’ha notat en les beques que l’Estat dóna, per exemple, en matèria d’educació. Aquestes ajudes a Catalunya, tanmateix, han passat directament a l’extinció. Els estudiants catalans, segons publica El País, són així explícitament marginats ja que els seus homòlegs d’altres territoris segueixen cobrant, tot i que amb retards puntuals, per complir els mateixos requisits.

El ministeri d’educació, liderat per José Ignacio Wert, ha passat a la ofensiva després de no ocultar la seva voluntat d’introduir canvis en el sistema educatiu català. Wert, de fet, va relacionar l’independentisme amb el suposat adoctrinament a les aules del Principat, aposta per eradicar el sistema d’immersió lingüística i va presumir al Congrés dels Diputats de voler “espanyolitzar els nens catalans”.

El ministeri, tot i afirmar que ha fet “esforços” per mantenir les beques als estudiants, ha retallat un 14’6% el pressupost en aquesta matèria. La reducció, de 209 milions d’euros, en el cas català ha passat directament a l’abolició. Wert també ha endurit els requisits per accedir a les beques generals, destinades als estudiants de famílies amb poc recursos.

Les ajudes Sèneca, destinades a fomentar la mobilitat dels universitaris entre diferents facultats de l’Estat, han sigut eliminades i les Erasmus, per als alumnes que volen estudiar a l’estranger, han vist com la partida que rebien es reduïa en un 75% després de només dos anys de govern popular a la Moncloa.