dilluns, 7 de gener del 2013

Mas-Colell defensa apujar impostos per suavitzar les retallades


La Generalitat espera augmentar els ingressos en 1.000 milions d'euros

Demana que es flexibilitzi l'objectiu de dèficit dels territoris del 0,7% a l'1,5%

Afirma que l'adjudicació d'ATLL a Acciona “s'ha fet bé”

El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, durant una reunió del govern Foto: ACN.


El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha defensat aquest dilluns l'aplicació de nous impostos per augmentar en 1.000 milions d'euros els ingressos de la Generalitat i pal·liar així les retallades.

“Qualsevol euro que no aconseguim per la banda dels ingressos l'haurem d'aconseguir fent mal per la banda de les despeses”, ha advertit Mas-Colell en una entrevista a programa El matí de Catalunya Ràdio. En qualsevol cas, ha avançat que hi haurà ajustaments per aconseguir reduir el pressupost en 4.000 milions.


El titular d'Economia ha destacat els esforços del govern per reduir el dèficit –tot i admetre que l'objectiu d'aquest any s'ha superat en “algunes dècimes”– i ha tornat a demanar que el límit de dèficit dels territoris per al 2013 s'elevi del 0,7% a l'1,5%.

“L'objectiu de dèficit per a l'any que ve implica un superàvit de 800 milions d'euros, que en un moment que l'economia catalana està en recessió no té cap ni peus”, ha explicat.

Pel conseller, és “possible” que el govern espanyol flexibilitzi l'objectiu de dèficit i ha assegurat que “quan més insistim, més possible serà”. En aquest sentit, ha garantit que no es tracta d'una opinió “aïllada o estranya” de la Generalitat, sinó que és molt semblant a la que han expressat el “Fons Monetari Internacional (FMI), experts i organismes internacionals i és un tema que es viu en altres països de la UE com França i Holanda”. “És possible que a nivell europeu es discuteixi quin és el grau d'austeritat que convé”, ha augurat.

L'economista ha subratllat que en política monetària i financera “estem millor que fa un any”. “Fa un any hi havia la sensació que l'euro trontollava. Ara s'ha superat aquesta situació”, ha afegit.

Per altra banda, el conseller ha afirmat que l'adjudicació del servei d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL) a Acciona es va fer “perfectament bé”. Segons ell, ha estat una operació de “venda necessitada” pels ingressos que proporciona a la Generalitat. “S'ha venut bé, sobretot si es té en compte la combinació d'ingressos, que evita retallades per altres bandes i el preu de l'aigua”, ha assegurat. Per això, s'ha declarat “perplex” davant la polèmica generada pel litigi entre dos organismes de la Generalitat sobre el procés. “Em pregunto si sempre es té la consideració que caldria tenir per les institucions públiques”, ha dit.

Darrera actualització ( Dilluns, 7 de gener del 2013 12:00 ) 

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/4-economia/18-economia/608253-mas-colell-defensa-apujar-impostos-per-suavitzar-les-retallades.html?piwik_campaign=rss&piwik_kwd=nacional&utm_source=rss&utm_medium=nacional&utm_campaign=rss&f=El+Punt+Avui