dijous, 31 de gener del 2013

Luxemburg El tribunal europeu confirma la reducció de 33,6 milions de fons europeus a Espanya per irregularitats amb l'AVE

Redacció Actualitzat a les 12:25 h   31/01/2013
El Tribunal General de la Unió Europea ha confirmat la decisió de la Comissió Europea de reduir les ajudes comunitàries a Espanya per a la construcció de l'AVE Madrid-frontera francesa per irregularitats en els contractes adjudicataris. Això suposa que Espanya rebrà 33,6 milions d'euros menys dels fons europeus.

En dues sentències, el tribunal de Luxemburg ha desestimat els recursos interposats pel govern espanyol contra les decisions de la CE, que daten del 2010 i el 2011, i que fan referència a diversos trams de la línia Madrid-Saragossa-França, i al subtram La Gineta-Albacete. Segons la denúncia de Brussel·les, l'executiu espanyol va modificar els projectes ja adjudicats i, en lloc de convocar nous concursos públics per a aquestes modificacions, les va adjudicar a les entitats que havien guanyat el contracte inicial. Això, d'acord amb les normes de la UE només és possible en circumstàncies imprevistes.

En un dels trams, per exemple, es va modificar el contracte adjudicat per incloure les obres de construcció de dos falsos túnels que permetessin el soterrament de la línia de ferrocarril als voltants de zones urbanitzades dels municipis del Vendrell i Santa Oliva, i així evitar els efectes nocius de la contaminació acústica que genera el trànsit ferroviari.

Espanya va al·legar que les modificacions responien a aquesta condició d'"imprevisibilitat", però en tots dos casos el tribunal conclou que no s'ha demostrat que es tractés realment de circumstàncies imprevistes. Del total de 12.500 milions d'euros que costaven les obres, l'estat espanyol n'aportava 9.000 milions i els altres 3.500 havien de procedir dels fons de la Unió Europea.

http://www.324.cat/noticia/2046213/economia/El-tribunal-europeu-confirma-la-reduccio-de-336-milions-de-fons-europeus-a-Espanya-per-irregularitats-amb-lAVE