dissabte, 26 de gener del 2013

L'Estat es vol blindar davant la resolució

Rajoy encarrega un informe per decidir si la porta o no al Constitucional

Mas es reunirà amb el rei dijous vinent

 

Mariano Rajoy no es vol picar els dits i, malgrat que considera que la resolució del Parlament no té cap valor jurídic, ha encarregat a l'advocacia de l'Estat un informe d'urgència perquè l'assessori sobre si convé o no portar el text al Tribunal Constitucional. Vol assegurar-se que no hi hagi cap “escletxa” legal.
Fonts de La Moncloa subratllaven que l'estudi es farà a corre-cuita, perquè la intenció és que divendres vinent es pugui debatre en el Consell de Ministres i prendre una decisió. Diversos membres de l'executiu espanyol han assenyalat les dificultats d'actuar contra el Parlament, en tractar-se d'una simple “declaració política”, i han insistit que el més segur és que es reservaran la carta dels tribunals quan Mas faci el pas definitiu per convocar la consulta. D'aquesta manera, La Moncloa vol evitar el fort revés que suposaria una desautorització de l'alt tribunal en el supòsit que es negui a actuar contra una resolució que, per si mateixa, no vulnera la legalitat.
Rèplica d'Homs
En l'altre front, el del govern català, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, va considerar que la reacció de l'executiu de Rajoy a la Declaració de Sobirania “denota poca qualitat democràtica”, segons informa l'ACN. Per Homs, el fet que, després del menysteniment inicial, l'administració estatal hagi passat a encarregar l'informe a l'advocacia de l'Estat “demostra que en saben molt poc”. Homs va tornar a puntualitzar, com ja havia fet abans-d'ahir, que la resolució aprovada dimecres pel Parlament “només és una declaració política”, no una norma amb efectes pràctics i que, per tant, ni té sentit impugnar-la ni cap pronunciament judicial tindria cap afectació.
La tensió entre l'Estat i Catalunya es podrà visualitzar en les successives visites d'Artur Mas a Madrid. La primera serà dijous vinent, dia 31 de gener, quan està previst que sigui rebut pel rei Joan Carles. El president català aprofitarà per exposar-li el seu pla sobiranista i el monarca li reiterarà el seu rebuig, com ja ho va fer poc després de l'Onze de Setembre, quan va qualificar de “quimera” les pretensions de l'executiu català. Un cop hagi passat per La Zarzuela, ja es podrà posar data a la trobada amb el cap de l'executiu espanyol, en què li comunicarà en persona la seva intenció de tirar endavant el full de ruta sobiranista.

LA FRASE

Han passat del menyspreu a encarregar un informe, i això demostra que en saben molt poc
Francesc Homs
conseller de la presidència
Darrera actualització ( Dissabte, 26 de gener del 2013 08:42 ) 

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/613762-lestat-es-vol-blindar-davant-la-resolucio.html