dimecres, 9 de gener del 2013

Les universitats alerten que no podran suportar noves retallades



ACN | Actualitzat el 09/01/2013 a les 11:25h

Les universitats alerten que no podran suportar noves retallades

 
Una de les aules de la Universitat Autònoma de Barcelona Foto: ACN.

Les universitats catalanes han alertat que es troben una "situació límit" i "d'ofec" i que no podrien suportar noves retallades pressupostàries. En un manifest titulat 'Crida a la universitat pública catalana', els rectors diuen que noves retallades implicarien "comprometre seriosament la seva funció" i no la podrien assumir "sense un mal irreparable en el seu capital humà", amb la pèrdua de joves professors i investigadors. Han criticat que en els darrers dos anys han acumulat una reducció de la despesa pública superior al 20%, "una retallada molt superior a la que en mitjana ha experimentat la despesa pública no financera". Les universitats han reclamat un escenari de recuperació del finançament.


L'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) assegura en aquest document que el sistema universitari català "està experimentant més pressió que la mitjana de serveis públics" i ha lamentat que malgrat els missatges que destaquen la importància de l'economia del coneixement per sortir de la crisi, la universitat pública no ha tingut cap tractament de privilegi.

Les universitats constaten un cop més que estan "infrafinançades" i que no només no assoleixen el 0,80% de PIB que s'inverteix de mitjana a Europa sinó que tampoc s'arriba al 0,53% del PIB de l'Estat espanyol. A Catalunya, es destina el 9,38% del PIB.

Davant d'aquest escenari, els centres universitaris reclamen als responsables polítics "que contemplin un escenari de recuperació pel finançament de la universitat pública catalana, sense el qual la viabilitat dels serveis públics d'educació superior i de recerca està amenaçada".

Recorden que un bon sistema universitari és "imprescindible" pel manteniment del país i la millora de la competitivitat internacional i esdevé "el millor camí perquè la societat pugui sortir de l'espiral crítica en la que avui es troba".

Han defensat també que malgrat l'infrafinançament, les universitats catalanes formen un nombre adequat de titulats universitaris d'alt nivell, té uns resultats d'investigació que col·loquen Catalunya com un dels països més productius del món en termes de publicacions científiques i del seu impacte, és un dels països que genera més patents des de les universitats i "és la més eficient de tot l'Estat espanyol".