dijous, 10 de gener del 2013

La declaració de "sobirania democràtica del poble de Catalunya", a punt


El text s'ha remès a tots els grups, excepte al PPC i C's, amb la voluntat de portar-lo al primer Ple, el 23 de gener


Primer pas del nou Parlament cap a la consulta. Els grups parlamentaris de Convergència i Unió i d'Esquerra Republicana de Catalunya han pactat un text que han remès a la resta de grups parlamentaris, amb l'excepció del PPC i de C's, per tal de "declarar la sobirania democràtica del poble de Catalunya com a subjecte polític i jurídic". L'objectiu és aprovar aquesta declaració durant el primer Ple de la legislatura, que se celebrarà el 23 de gener. Aquest dijous s'ha fet arribar el text al PSC, ICV-EUiA i la CUP. Fonts de CiU expliquen que hi ha voluntat de pacte, que s'haurà de negociar durant els propers dies i que, de moment, no han rebut cap no rotund a la intenció de portar el text a la propera sessió plenària. 

La declaració pactada per CiU i ERC assenyala que, d'acord amb "la voluntat expressada democràticament per part del poble de Catalunya", el Parlament acorda declarar la "sobirania democràtica del poble de Catalunya com a subjecte polític i jurídic, iniciant el procés per fer efectiu l'exercici del dret a decidir com a plasmació del dret a l'autodeterminació dels pobles". Afegeix que s'acorda "fer efectiva la voluntat de constituir Catalunya en un nou Estat dins el marc Europeu".

La constitució del nou Estat català, segons aquesta declaració, es faria d'acord amb sis principis: Sobirania, legitimitat democràtica, transparència, diàleg, Europa i legalitat. El primer principi, el de sobirania, es basa en el fet que "el poble de Catalunya té, per raons de legitimitat democràtica, caràcter de subjecte polític i jurídic sobirà".

També és destacable que, segons el principi de diàleg, el text resa que "s'apostarà pel diàleg i la negociació amb l'Estat espanyol, les institucions europees i el conjunt de la comunitat internacional". Seguint aquest fil, però emparant-se en el principi de legalitat, es descriu que "s'utilitzaran tots els marcs legals existents per fer efectiu l'enfortiment democràtic i l'exercici del dret a decidir".