divendres, 25 de gener del 2013

ERC reclama a Wert el retorn de tots els "papers de Salamanca"


Els republicans presenten una iniciativa al Congrés i reclamen a Wert que compleixi el compromís que va assolir amb Mascarell


Madrid (ACN).- ERC-RCat-Catalunya Sí ha registrat aquest divendres una proposició no de Llei al Congrés dels Diputats que insta el govern espanyol a retornar "de manera immediata" a la Generalitat la documentació de persones físiques i jurídiques que encara es troba Salamanca i que ja ha estat digitalitzada. També que convoqui amb caràcter "urgent" la Comissió Bilateral per aprovar la digitalització de la resta de documents que han de tornar a Catalunya, i que estableixi els mecanismes de diàleg necessaris per fer efectiva la devolució a la quinzena d'ajuntaments catalans que han reclamat els seus documents.

La proposició no de Llei va signada pel diputat Joan Tardà i es debatrà a la Comissió de Cultura en les pròximes setmanes. A l'exposició de motius els republicans recorden que el 26 d'abril del 2012 el ministre de Cultura, José Ignacio Wert, es va reunir amb el conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, i es va comprometre a retornar els documents abans del 30 de juny d'aquell any. Un compromís que segons apunten va ser ben rebut, però que no s'ha substanciat perquè, malgrat que ha passat un any des de la formació del govern espanyol, la Generalitat no té cap notícia de quan rebrà la documentació que pertany a les persones físiques i jurídiques que, un cop arribi, haurà de traslladar als que ho demanin.


ERC recorda que aquesta "manca de voluntat" per part del Ministeri és "difícil d'acceptar" si es té en compte "el significat de la devolució, llargament reivindicada per la societat catalana des de fa anys". En aquest sentit, el text recorda que es tracta de documents espoliats amb finalitats repressives, traslladada a Salamanca al juliol de 1939 i que pertanyen a persones que "no entenen tanta insensibilitat" respecte a les seves raons "personals, familiars, sentimentals i patrimonials". Per aquest motiu, els republicans demanen a Wert que faci efectiva la "devolució immediata" de tota aquella documentació que ja hagi estat digitalitzada per acord de la Comissió Bilateral i que convoqui de nou aquest òrgan per aprovar el procés previ que cal per culminar la devolució del material restant. Retorn als ajuntaments.

A més, la iniciativa demana al Ministeri que atengui les peticions dels ajuntaments catalans (Barcelona, Igualada, Moià, Reus, Sant Joan Les Fonts, Sort, Gandesa, Tarragona, Valls, Vic, Sallent, Sant Cugat del Vallès, Vilanova de Segrià, Vilanova i La Geltrú) que han reclamat la devolució de la documentació de la seva propietat. Fins ara, el govern espanyol s'ha negat a fer efectiu el retorn d'aquests documents dels ajuntaments perquè entén que no s'inclou a la Llei de retorn que es va aprovar a la primera legislatura de Zapatero. No obstant això, ERC recorda a Wert que l'article 2 de l'Estatut reconeix que la Generalitat està formada per totes les institucions catalanes, inclosos els ajuntaments. A més, els republicans apunten que "en base al respecte a la legítima propietat i a l'autonomia municipal", el Ministeri de Cultura hauria d'actuar com ho va fer el 29 de juliol del 2010 quan va retornar a l'Ajuntament de Barcelona documents requisats amb la mateixa voluntat repressora que es van trobar a l'antic Govern Civil de la capital catalana.