dissabte, 5 de gener del 2013

El rei espanyol carrega contra el procés català





El rei espanyol carrega contra el procés català

En la primera entrevista en dotze anys, afirma que li fan mal 'les intransigències que porten a polítiques rupturistes' i que 'a Espanya li convé unitat i que estiguem tots units a un futur i a una idea'
Ja ho va deixar entreveure, sense ser ni molt menys tan clar, en el tradidicional discurs de Nadal. Ahir, però, el rei espanyol Juan Carlos, novament sense mencionar Catalunya, ni la consulta ni el president Mas, va ser molt més clar a Televisió Espanyola (entrevista en vídeo), en la primera entrevista concedida en els darrers dotze anys -l'última va ser l'any 2000 amb motiu dels 25 anys com a cap d'estat. 'Em dolen les intransigències que porten a maximalismes i a polítiques que no ens convenen gaire, que són polítiques rupturistes', va dir el rei a Jesús Herminda, encarregat d'entrevistar-lo.
A parer del monarca, 'a Espanya li convé unitat i que estiguem tots units a un futur i a una idea', va tornar a dir més endavant en l'entrevista,un clar missatge a Catalunya. Durant tot l'entrevista el rei va apel·lar repetidament a conceptes com solidaritat, unitat, vertebració i esforç conjunt. Segons el monarca, Espanya 'ha guanyat la llibertat i el benestar dels espanyols, però queda camí per recórrer en la igualtat dels espanyols, i una cosa que fa falta és la vertebració de l'estat'.
 Vegeu l'entrevista íntegra:
El rey analiza los logros y dificultades de España en una entrevista exclusiva con TVE



 




Res sobre Urdangarin ni sobre els elefants ni sobre cap tema polèmic

A la conversa, ni tan sols per iniciativa del periodista, no es va parlar ni d'Iñaki Urdangarin ni de la polèmica de la cacera reial a Botswana. De fet, no hi hagué cap pregunta sobre cap tema polèmic. La crisi va centrar bona part de l'entrevista. El rei va dir li dol 'la manca de feina que fa que milions de famílies no puguin viure amb dignitat i que els joves hagin de sortir fora d'Espanya a buscar el que poden'. Tot i així, va repetir: 'junts, podem'. També es va parlar de l'estat de salut del monarca, el qual va dir que es trobava 'en bona forma, amb energia, i sobretot amb il·lusió per seguir endavant i afrontar els reptes d'Espanya'.

No pensa abdicar

Per una altra banda, va assegurar que no pensava abdicar i va dir que el seu successor, Felip de Borbó, 'està molt preparat, és treballador i lleial, molt lleial, sobretot a mi. És el Príncep d'Astúries millor preparat que hi ha hagut.' A més, va destacar que li agradaria ser recordat 'com el rei de que ha unit tots els espanyols i amb ells ha aconseguit recuperar la democràcia i la monarquia.'



Coincidint amb el missatge institucional del rei per Nadal i aquesta entrevista, aquests dies ens hem entrevistat amb Armand de Fluvià, gran expert en la monarquia espanyola.
De Fluvià explica en quin moment i perquè passà de ser un gran defensor de la monarquia borbònica a ser un dels primers anti-monàrquics del país que públicament van expressar les seves idees. Pel que fa al rei Juan Carlos, és molt clar i assegura sense embuts que és poc intel·ligent, inculte i que des de sempre només li han agradat les dones i la caça. 'És un tarambana', conclou.
També explica, de manera prou detallada, que Juan Carlos té, pel cap baix, dos fills bastards i que, de fet, si féssim una prova d'ADN a la família reial, ens enduríem més d'una sorpresa…
Vegeu aqué l'entrevista íntegra: Armand de Fluvià: 'El rei és un tarambana'