dimecres, 16 de gener del 2013

Cardús: "Allà on Rajoy demana sentit comú per negar el dret a decidir, els britànics simplement demanen joc net"


"A Navarro li han promès una futura reforma de la Constitució. Tanmateix, [Navarro] faria bé de recordar que la darrera vegada que el PSOE va oferir una cosa semblant es va acabar amb la traïció a Pasqual Maragall".


El sociòleg i membre de l'IEC, Salvador Cardús, ha sentenciat que certament els casos català i escocès són "difícils de comparar" per una simple evidència: "Allà on Rajoy demana sentit comú per negar el dret a decidir, els britànics simplement demanen joc net".

Cardús ha recordat les paraules del President espanyol ("cal recuperar el sentit comú") per a afirmar que aquesta "manca" d'arguments convincents manifesta "de manera clara i diàfana" que "ens hem tornat ximples, i que només es tracta d'esperar que ens passi el rampell i ens deixem estar de raons".

"Rajoy delata ─ha continuat─ que Espanya no se sap imaginar a ella mateixa sense Catalunya, per bé que històricament hagi viscut còmodament instal·lada en el menyspreu de la catalanitat".


Rajoy delata que Espanya no se sap imaginar a ella mateixa sense Catalunya"

Finalment, l'autor de l'article Recuperar el sentit comú ha dit que té "molta gràcia" que Rajoy fes aquest comentari a Pere Navarro perquè "amb quatre dies d'anticipació, li avançava quina seria la posició de Rubalcaba al consell federal del PSOE": "A Navarro li han promès una futura però limitadíssima reforma de la Constitució. Tanmateix, el secretari general del PSC faria bé de recordar que la darrera vegada que el PSOE va oferir una cosa semblant es va acabar amb la traïció a Pasqual Maragall, a qui van foragitar del Govern i van empènyer a deixar el partit".

Cardús ha conclòs que mentre a Espanya "s'apel·lava al sentit comú per negar el dret democràtic" dels catalans a decidir el seu futur, el Parlament britànic "feia públic l'informe elaborat pel Commons Scottish Affairs Committee sobre el referèndum escocès", un informe que reconeix el dret a decidir dels escocesos i que recorda que, tant si agrada com si no, caldrà acceptar-ne la voluntat democràtica. "Allà on Rajoy demana sentit comú per negar el dret a decidir, els britànics simplement demanen joc net. Certament, dos casos difícils de comparar" ha conclòs. 

http://www.tribuna.cat/cronica/pla-de-lleida/cardus-alla-on-rajoy-demana-sentit-comu-per-negar-el-dret-a-decidir-els-britanics-simplement-demanen-joc-net-16-01-2013.html