dissabte, 5 de gener del 2013

Ciutadans rumia proposar Francesc de Carreras com a senador



La formació d'Albert Rivera espera que els resultats electorals li permetin assolir un escó al senat per designació autonòmica. Javier Nart o Carina Mejías també són noms que sospesen els unionistes

Carreras i Rivera, en una imatge d'arxiu. Foto: IML

Abans del proper ple del Parlament, els grups parlamentaris hauran de tenir enllestit l'acord del repartiment dels vuit senadors per designació autonòmica. Un repartiment que atenent els resultats del passat 25N podria incloure una novetat, que Ciutadans obtingués un d'aquest escons. Fins i tot, la formació que lidera Albert Rivera ja tindria un nom per posar sobre la taula: el catedràtic de Dret Constitucional i un dels ideòlegs de la formació, Francesc de Carreras.

Un nom que tant Rivera com altres membres del grup parlamentari no descarten perquè s'escauria en el perfil que la formació voldria mostrar en el seu virtual desembarcament a Madrid. "Si Ciutadans va al Senat és per canviar-lo o tancar-lo, no seria per aportar un elefant més al cementiri sinó per reformar-lo", és l'opinió de Rivera recordant el full de serveis del jurista. "No sé si serà Francesc de Carreras però sí que Ciutadans té voluntat d'enviar algú per reformar-lo", assegurava amb posat murri el cap de files de la formació unionista aquest divendres.


De fet, C's tampoc no descarta també fer com el PP i enviar al carrer Bailén de Madrid un dels diputats actuals de la formació amb experiència parlamentària com ara l'exdiputada del PP Carina Mejías, o algun altre nom amb pes dins el partit, com l'advocat Javier Nart o l'escriptor Ramon de España. Ara bé, totes les càbales despendran de la decisió de la Mesa en el sistema que s'utilitzi per escollir els vuit senadors autonòmics.

Fins ara el sistema més utilitzat -en vuit de les nou legislatures- ha estat el de restes majoritàries. Un càlcul que C's espera que es mantingui ja que els  permetria obtenir un dels vuit senadors. En la legislatura passada, CiU tenia quatre senadors de designació autonòmica; el PSC, dos; i el PP i ICV-EUiA, un; mentre que ni ERC ni C's van obtenir escó. Si es realitzés el mateix càlcul, CiU en perdria un, que guanyaria ERC, el PSC un altre que guanyaria Ciutadans, i la resta quedaria igual.

Ara bé, un pacte entre ERC i CiU el sistema de repartiment aplicant la Llei d'Hont, com el que es va registrar en la tercera legislatura, podria deixar Ciutadans sense escó al Senat mentre que CiU mantindria els quatre i el PSC en perdria un en benefici d'ERC. Si s'apliqués aquesta opció, membres del sanedrí parlamentari de C's, adverteixen en declaracions a Nació Digital, que en faran casus belli de la legislatura.

http://www.naciodigital.cat/noticia/50404/ciutadans/rumia/proposar/francesc/carreras/senador