dimarts, 18 de desembre del 2012

Pacte de sobirania



La consulta es farà durant l'any 2014 a tot estirar i només es podrà prorrogar amb l'acord d'ambdós partits. Comença el viatge cap a Itaca. O almenys aquesta és la intenció d'Artur Mas i Oriol Junqueras que aquest vespre han dit estar "satisfets", però conscients de la seva responsabilitat davant la societat catalana. Encara queden alguns serrells per acordar, però l'acord entre CiU i ERC ja és ferm. Finalment.


L'acord s'escenificarà demà de manera institucional una vegada s'hagin acabat de polir tots els serrells del document. Junqueras, que ha atès els mitjans a la sortida del Palau de la Generalitat, ha reconegut el canvi d'orientació de les polítiques socials i fiscals de CiU per acabar de tancar un pacte que té en el seu ADN el procediment que acabarà amb una consulta d'autodeterminació a partir del 31 de desembre de 2013 per celebrar-se l'any 2014, només prorrogable si les dues parts ho acorden.

L'acord es resumeix en un document de tres folis en els quals les dues parts "expressen el compromís que el poble català es pugui pronunciar, mitjançant una consulta, sobre la possibilitat que Catalunya pugui esdevenir un Estat en el marc europeu, per disposar, d’aquesta manera, de les eines necessàries per superar la crisi econòmica, afavorir el creixement i garantir la cohesió i el benestar de la societat catalana".

Per fer factible aquest objectiu Mas i Junqueras amb sis clàusules: formular una “Declaració de Sobirania del Poble de Catalunya” en el primer ple ordinari de la desena legislatura; elaborar la llei de consultes; obrir un procés de negociació i diàleg amb l’Estat espanyol per a l’exercici del dret de decidir que inclogui l’opció de convocar un referèndum; la creació el Consell Català per a la Transició Nacional; celebrar la consulta durant el 2014 i amb la pregunta a la ciutadania si vol esdevenir un estat en el marc europeu.

Junqueras ha anunciat l'acord a la sortida del Palau de la Generalitat. Foto: Quico Sallés/Nació Digital