dissabte, 29 de desembre del 2012

Mor l'autor de la sardana-himne dels catalans al front




La sardana de Joaquim Soms "Catalans a l'Alcàrria" va ser tot un símbol per als republicans

 



El compositor de sardanes Joaquim Soms ha mort aquest divendres a l'edat de 98 anys, tal com ha informat la Federació Sardanista de Catalunya. Fins ara era el compositor més veterà que quedava en vida. Nascut a el 14 de maig de 1914 a Pineda de Mar, va estudiar harmonia i composició de petit i d'adolescent ja dirigia el Cor Infantil de l'Agrupació Teatral Pinedenca. La Guerra Civil el va portar a files amb la 33 divisió del IV Cos d'Exèrcit, destinat a l'Alcàrria (Guadalajara). Allà hi va formar una banda de música i posteriorment una cobla. D'aquesta manera va composar la sardana 'Catalans a l'Alcàrria', amb lletra de Lluís Millan.


'Catalans a l'Alcàrria' es va convertir en un himne i un al·licient pels combatents catalans destinats a aquella regió. Un cop acabada la guerra aquesta peça li va comportar més d'un any de presó, acusat d'escriure un himne separatista. Al sortir de la presó va fundar una orquestra de ball i concert, que va ser la més jove d'Espanya. També va continuar composant sardanes fins la seva mort.

Als 15 anys va escriure la seva primera sardana, 'Idil·li pastoril'. Algunes de les seves altres sardanes més conegudes són 'Tona de Llavaneres', 'Aires tossencs', 'A l'ombra del campanar' o 'Monestir de Breda'.

A més a més, va obtenir diversos premis i reconeixements a certàmens musicals de composició de sardanes, com el 1r premi del concurs de Roses de 1982 amb 'Cant a Roses'; el 2n premi del concurs de Roses de 1983 amb 'Bells records de Roses'; el 2n accèssit de La Sardana de l'Any 1984 amb 'Joan, Joaquim i Josep'; finalista a La Sardana de l'Any 1985 amb 'Paisatges olotins'; finalista al concurs Cantem Sardanes 1992 amb 'Catalans' i 1r accèssit a La Sardana de l'Any 2009 amb 'Natura, mar i muntanya'. També va rebre el Premi Sardana a la Popularitat del 2007.

L'enterrament serà diumenge, 30 de desembre, a les 13:00 h. a l'Església de Pineda de Mar. Mentrestant la vetlla és al tanatori de Calella.