dimecres, 12 de desembre del 2012

Lliçons de periodisme



La UAB guardona Lluís Foix, Manuel Cuyàs i Jaume Barberà


Barberà, Cuyàs i Foix, durant l'acte (Foto: Pierre Caufapé/UAB)
 La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha guardonat Lluís Foix, Manuel Cuyàs i Jaume Barberà amb el premi Ploma d’Or a la seva trajectòria professional.

Manuel Cuyàs en el seu discurs d'agraïment, ha encoratjat els assistents a l'acte de lliurament, la majoria estudiants de periodisme, a que fugin del pessimisme i els ha dit que "sou necessaris". També ha advertit que "per escriure s’ha de llegir molt, sortir al carrer i seguir el fil de la notícia" i allunyar-se d’informacions oficials i interessades .

El lliurament dels premis ha anat a càrrec de companys de professió dels guardonats, que han fet sengles glosses dels homenatjats.  Així, Xavier Bosch, que li ha entregat a Lluís Foix, ha afirmat que aquest acompleix les que, al seu parer, són les set qualitats bàsiques d’un bon periodista: "capacitat d’observació, mirada crítica, valentia, domini de la llengua, memòria, adaptació al medi i rigor".



Foix, per la seva banda, ha recordat la responsabilitat social del periodista, que ha d'evitar la complicitat entre “el món financer, el polític i el mediàtic” i també una actitud- “no exclusiva del periodisme”- on qui guanya és el que més crida. També ha recomanat molta cultura –"la història del país, la literatura d’aquí i del món"- i ha finalitzat amb dues sentències: "sense llibertat la societat no progressa" i "un bon periodista ha de ser una bona persona".

Jaume Barberà ha defensat que un bon periodista no només descriu sinó que intenta respondre a la pregunta clau del perquè: "al poder no li ha agradat mai els ‘perquè’" ha afirmat. I fent autocrítica de la professió, ha assegurat que els periodistes han estat còmplices del que ha passat els darreres anys, com ho ha estat tota la societat.

"Trobo a faltar una lleialtat com a poble com la que tenen a França", ha lamentat abans de recordar que aquí, a la transició, "volíem una ruptura i van acceptar una reforma" i , si "haguéssim fet bé la nostra feina no estaríem tan malament".

Segons el seu parer, amb la manifestació del 10 de juliol de 2012 i el moviments 15-m es va acabar la transició i ara és el moment del canvi: "el neoliberalisme és una patologia social, basta ja de col·laborar amb l’engany".

http://comunicacio.e-noticies.cat/llicons-de-periodisme-70998.html