dijous, 13 de desembre del 2012

El TC dóna la raó a la Generalitat en la gestió de subvencions de serveis socials i integració d'immigrants


El Constitucional adverteix de l'obligació d'aplicar la doctrina general expressada en les seves sentències en properes convocatòries

El conseller de Benestar Social i Família reclama a l'Estat respecte institucional per les competències reconegudes per l'Estatut

Façana del Tribunal Constitucional Foto: ACN / ARXIU.

El Tribunal Constitucional (TC) ha estimat parcialment els conflictes positius de competència interposats per la Generalitat contra dos ordres del govern espanyol en matèria de subvencions relacionades amb els serveis socials i la integració de les persones immigrades.
El conseller en funcions de Benestar Social i Família de la Generalitat, Josep Lluís Cleries, ha destacat en un comunicat que “les dues sentències conclouen que les ordres vulneren les competències de la Generalitat en aquestes matèries”.

En concret, les dues sentències corresponen als conflictes positius de competència que s'havien plantejat els anys 2005 i 2006 en referència a l'Ordre TAS/1948/2005, de 8 de juny, de subvencions per al desenvolupament de projectes d'innovació en els serveis socials i l'Ordre TAS/3441/2205, de 2 de novembre, de les subvencions a municipis i mancomunitats de municipis per al desenvolupament de programes innovadors a favor de la integració d'immigrants.
El TC afirma que les dues convocatòries encaixen en la competència de la Generalitat sobre serveis socials i descarta que puguin tenir cobertura en les competències de l'Estat sobre immigració, hisenda general, investigació científica i tècnica i règim local, així com en la regulació de les condicions bàsiques d'exercici dels drets per part de tots els espanyols.
El Constitucional reconeix que, tot i que l'Estat pot dotar de pressupostos aquestes subvencions i determinar el seu destí de manera genèrica, la seva gestió, tramitació, resolució i pagament pertoca a les comunitats autònomes.
Les dues sentències afirmen que les convocatòries de subvencions encaixen en la competència de la Generalitat sobre serveis socials i descarta que puguin tenir cobertura en les competències de l'Estat.
El conseller també ha remarcat que el TC “adverteix seriosament a l'Estat sobre la seva obligació d'aplicar la doctrina general expressada en les seves sentències en pròximes convocatòries de subvencions”. És a dir, que les sentències no es projecten únicament sobrer els fets que són objecte del procés, sinó que també s'estenen cap al futur.
Cleries ha recordat que aquestes dues sentències se sumen a altres veredictes similars que reconeixen la competència exclusiva de la Generalitat en matèria de serveis socials. Per això, ha reclamat a l'Estat “respecte institucional a les competències reconegudes a l'Estatut d'Autonomia de Catalunya que es veuen contínuament vulnerades en diferents convocatòries”.
Darrera actualització ( Dijous, 13 de desembre del 2012 17:03 ) 

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/602257-el-tc-dona-la-rao-a-la-generalitat-en-la-gestio-de-subvencions-de-serveis-socials.html