divendres, 30 de novembre del 2012

ERC, contra «l'efecte Donette»


La direcció dels republicans es blinda contra "les amistats perilloses aparegudes després de la victòria electoral"

Marta Rovira i Oriol Junqueras, durant un míting electoral a Vic. Foto: Adrià Costa/Nació Digital

  "Semblem l'anunci dels Donettes, després de treure 21 escons al Parlament ens surten amics per totes bandes". Amb aquesta eloqüència una de les més veteranes dirigents d'ERC descrivia a Nació Digital les pressions polítiques, mediàtiques i a través de la xarxa que està rebent la formació per tal d'articular un acord de govern amb CiU des del passat diumenge. Une pressions de les que el sanedrí republicà intenta guarir-se i calmar les seves bases amb un missatge de tranquil·litat i bons aliments.

"Hem tret un magnífic resultat i ara tothom és amic nostre després d'estar anys sols, com els Donettes", insistia la mateixa font comparant els cants de sirena que rep ERC amb el
famós anunci d'aquests "Donuts" menuts en el que un noi feia la travessa del desert en solitari i quan obira una caixeta d'aquestes pastes li apareixien amics de tot arreu.

"Només han passat quatre dies i tothom vol ser amic nostre, tothom ens diu el que hem de fer i tothom ens reclama una decisió, una decisió que ja em pres: garantir un govern fort que pugui convocar un referèndum a través de l'estabilitat parlamentària", assegurava aquest dijous a Nació Digital un destacat dirigent d'Esquerra rubricant la teoria del "Donette". Una posició apuntada també per la número dos dels republicans, Marta Rovira, que demana "calma" i "serenor".


Una premissa que el politburo d'ERC repeteix com un mantra i del qual n'ha fet una regla gairebé benedictina: no caure en el parany de les pressions, guardar la calma i resistir al que defineixen com les "amistats perilloses i sobtades" que han aparegut els darrers dies després de la victòria electoral, són les consignes que repeteix la guàrdia pretoriana del president de partit, Oriol Junqueras, per enfrontar-se a les peticions de CiU i del seu entorn per entrar a Govern.


Des de la federació i el seu univers recorden a ERC la complexitat d'un pacte estable parlamentari en una cambra com la catalana "que hi ha un centenar de votacions cada setmana" quan la proposta més fàcil, segons CiU,  seria un govern de coalició. Però ERC es resisteix, es manté ferma i ja imposa l'ordre del dia: celebrar el referèndum el setembre de 2013. "Sí, amb els Donettes ens surten amics però a nosaltres també ens agrada menjar-nos-els i assaborir-los", insisteix en la metàfora un altre membre de la direcció dels independentistes per justificar la seva resistència a les demandes convergents.


Així  Junqueras ha conjurat l'estat major republicà contra l'efecte "Donettes" per tal que no s'arronsin ja que 21 diputats assolits, un pacte parlamentari i sense caure en temptacions la "independència és a tocar". "On s'és vist que el Govern i l'oposició estiguin tan d'acord en un objectiu?", es recorden els republicans per treure's de sobre l'efecte embafador de les amistats interessades.