dissabte, 17 de novembre del 2012

ENQUESTA: CiU, ERC i SI creixen i podran declarar la independència al Parlament si Espanya impedeix el referèndum

CiU té impossible treure la majoria absoluta i ERC ser segona força 

 

 Creixement dels partits sobiranistes i estancament de les formacions espanyolistes. L’enquesta elaborada per cronica.cat mostra que els partits que CiU, ERC i SI, així com també ICV, millorarien els resultats que van obtenir fa dos anys. Així, Convergència i Unió, que està patint desgast a l'equador de campanya fruit d'episodis polèmics com les declaracions de Duran i Lleida, l'actuació dels Mossos el 14N i potser un error d'estratègia de campanya mostrant un candidat messiànic allunyat de la normalitat, només augmentaria 1 o 2 diputats respecte les eleccions anteriors i es quedaria lluny majoria absoluta. Esquerra obtindria entre 14 i 15 representants(actualment en té 10), ICV augmentaria en 2 diputats la seva representació, mentre que SI obtindria 5 diputats i disposaria de grup parlamentari propi.

D’altra banda, la intenció de vot als socialistes no dóna mostres de recuperació durant la campanya i tot i ser segona força obtindria 18 o 19 escons. S'observa un transvasament de vot del PP(que perdria un o dos diputats) a Ciutadans, que obtindria 5 diputats i també disposaria de grup propi al Parlament. En el seu conjunt la davallada de l'espanyolisme és important, amb un electorat molt desmobilitzat davant d’aquestes eleccions.

L'enquesta deixa lluny la hipòtesi d'entrada de noves forces polítiques al Parlament. Així la CUP podria obtenir entre 45 i 60.000 vots i Plataforma per Catalunya entre 20 i 30.000, ambdós molt lluny de la representació parlamentària.

Si aquests resultats s’esdevinguessin, ens podríem trobar amb un escenari històric amb CiU sense majoria absoluta i ERC i SI fortes, que podrien forçar la federació nacionalista a obrir el procés d’independència en aquesta legislatura.



  *   Fitxa tècnica: enquestes telefòniques fetes entre el 14 i el 16 de novembre, amb una mostra de 1.000 persones majors de 18 anys, empadronades a Catalunya i amb dret a vot, ponderades per edat, sexe i demarcació. Marge d’error total possible ± 2,89%.