divendres, 20 de juliol del 2012

Economista Txeca defensa la independència de Catalunya by "Catalonia Help"

Lidové Noviny  és un dels diaris txecs de més prestigi. Fa unes setmanes es va publicar un article de Pavel Kohout , que argumenta a favor de la sobirania català d'una manera demolidora. Kohout és un economista jove i prestigiosa, que actua com a assessor per al govern txec, i un formador d'opinió molt respectat entre l'elit txeca. Aquesta és la primera vegada que un text en txec es publica defensa de la independència de Catalunya.


El text comença amb una referència a Orwell  Homenatge a Catalunya , on parla de les seves pròpies experiències durant la Guerra Civil espanyola (1936-39), quan una societat democràtica de Catalunya va ser aixafat militarment, i els feixistes espanyols s'executaria una infinitat de persones en els escamots d'afusellament.


Sr .  Kohout  explica la situació de l'economia català, i recolza les seves afirmacions amb xifres reals. " Això vol dir que els catalans no són capaços de gestionar la seva pròpia economia? Els catalans viuen més enllà de les seves possibilitats i estan demanant ara per rebre ajuda? Per descomptat que no. Tot el contrari és cert. Catalunya és la regió més rica d'Espanya. A més, és el que té el desequilibri fiscal més elevada. I aquest és precisament el problema. "I afegeix:" Les xifres de 2009 mostren que Catalunya va donar a Madrid 14.493.000 € (el que representa un 8,4% del PIB de Catalunya) a canvi de res. Per cert, aquesta quantitat és només una mica més que el total de préstecs de Catalunya va a necessitar per a l'any 2012. "  Per tant, la regió més rica d'Espanya s'ha de posar en el deute només per subsidiar a Madrid. Podria ser més clar?


Kohout també compara la situació a Catalunya amb la de la República Txeca quan era part de l'Imperi Austro-Hongarès, i s'adona que la situació és molt similar.


L'article acaba amb un missatge clar: "El pressupost català és més petit que el la quantitat de Catalunya envia a Madrid cada any. Per tant, la crisi ve de la del pressupost del federalisme . No hauria de ser Catalunya l'obligació de contribuir al pressupost comú a Espanya, que acabaria amb un pressupost equilibrat o un superàvit. "