dissabte, 25 de maig del 2013

Irlanda del Nord copia el model català de consultes populars

Alfred Bosch participa com a observador en una jornada de votacions sobre la reunificació d'Irlanda al poble fronterer de Crosmaglen 

 

El diputat d'ERC-Rcat alfred bosch ha participat com a observador en la consulta popular de Crosmaglen sobre la reunificació d'Irlanda

Crosmaglen, un petit poble de majoria catòlica dividit entre la República d'Irlanda i la Irlanda del Nord sota administració britànica, duu a terme aquest dissabte una consulta popular clarament inspirada en el model català iniciat a Arenys de Munt i difós amb posterioritat per tot el territori de Catalunya. Amb una pregunta clara, “Irlanda s'ha de reunificar?”, els electors han pogut donar el seu vot afirmatiu o negatiu en el que ha esdevingut una prova pilot d'un procés que es pot estendre a tot Irlanda.

De fet, Crosmaglen, a més d'estar dividit per la frontera, és un punt que més va ser castigat per la violència del conflicte nord-irlandès, de tal manera que s'ha convertit en el mascaró de proa d'aquest procés.

Amb el cens oficial

El diputat d'ERC-Rcat al Congrés i un dels organitzadors de la consulta a la ciutat de Barcelona, alfred bosch, ha pres part en la jornada de votacions en qualitat d'observador i ha apuntat que tot i seguir el model català, a Crosmaglen i a diferència de Catalunya, s'han pogut utilitzar les dades del cens oficial.

“Han fet un pas de gegant perquè en una de les zones de més enfrontaments han passat de les bales a les urnes”, ha assenyalat Bosch, que ha mantingut tres reunions amb els organitzadors, a qui ha pogut assessorar sobre el model català. El diputat també ha assenyalat que la votació se suma a diversos “processos oberts a tot Europa” on s'està veient “la normalitat de recórrer a les urnes sense cap tipus de tensió ni enfrontament”.

1 comentari :

Anònim ha dit...

desperta ferro freedom