dimecres, 23 de gener del 2013

El govern espanyol respon a la declaració de sobirania amb més amenaces



El ministre d'Afers Estrangers espanyol adverteix que no permetrà mai una consulta a Catalunya que no s'ajusti estrictament a la legalitat
'El govern espanyol no permetrà mai una que no s'ajusti estrictament a la legalitat'. És la resposta que el ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo, ha donat a la declaració de sobirania que ha aprovat el Parlament. Segons Margallo, la independència de Catalunya seria pèssima per a Catalunya i per a Espanya i comportaria la immediata expulsió de la UE. A més, ha recordat que ni el dret espanyol ni tampoc l'internacional permeten 'una secessió unilateral' d'un territori d'un estat, un supòsit, ha dit, que només s'accepta en pobles colonials, ocupats militarment o on es neguin els drets democràtics bàsics.
El ministre d'Exteriors espanyol ha aprofitat una roda de premsa conjunta amb el seu homòleg alemany Guido Westerwelle, a Madrid, per donar la resposta del govern espanyol a la declaració de sobirania. García-Margallo, que portava la resposta escrita i ha destinat nou minuts de la compareixença a aquesta qüestió, ha admès que aquesta és una qüestió que "li preocupa" i que "interessa a Espanya i a Europa" perquè la fragmentació de qualsevol estat membre és "una mala notícia per a la UE".

"Catalunya forma part d'Espanya des de fa més de 500 anys"
El ministre ha assegurat que la declaració aprovada té una primera part que "demostra exactament el contrari del que vol demostrar" perquè si es llegeix atentament posa de manifest "que Catalunya forma part d'Espanya des de fa més de 500 anys i abans formava part de la Corona d'Aragó". A més, segons ha afirmat, la declaració treu "conclusions errònies" perquè diu que el poble de Catalunya és sobirà i això és "contrari al que diu l'article 1 de la Constitució Espanyola, que diu que la sobirania resideix al poble espanyol en el seu conjunt".

"Quedaria fora de la UE"

García-Margallo també ha afirmat que "la secessió d'una part del territori exigiria la derogació de la Constitució i l'aprovació d'una nova Constitució basada en principis radicalment diferents als de l'actual". A més, segons el ministre, la transparència exigeix que "els que han aprovat la declaració expliquessin que el que diuen els tractats de la UE és que els temes de la integritat territorial correspon als estats membres" de la UE, i la Constitució espanyola diu que la nació és "indissoluble".

El ministre d'Exteriors també ha advertit que una declaració unilateral d'independència per part de Catalunya "no seria aprovada per la immensa majoria dels països de la UE" i a més qualsevol adhesió a la UE requeriria unanimitat. Per tant, ha dit, l'efecte d'una independència sobre Catalunya "seria immens" i patiria una caiguda del PIB en un 20%. A més, ha afegit, una declaració d'aquest tipus "no només fragmentaria Catalunya respecte a Espanya sinó que provocaria una fractura interna a Catalunya", com ha demostrat, ha dit, el resultat de la votació d'aquest dimecres.

"Perjudicaria enormement Catalunya"

Per tot plegat, ha afegit, la independència seria "una fractura artificial" que "perjudicaria enormement a Catalunya" i suposaria "una caiguda de les inversions" a Catalunya. Per tant, segons García-Margallo, "ni és veritat que hi ha una sobirania de cadascun dels territoris que conformen Espanya, ni que hi ha una legitimitat democràtica, ni és possible que hi pugui haver una sortida d'Espanya que no suposi automàticament la sortida de la UE i un període d'incertesa que no es tancaria mai".

"Per Espanya seria una pèssima notícia. Jo no concebo una Espanya sense Catalunya i ni tan sols vull imaginar aquesta hipòtesi", ha sentenciat.

Apel·la al diàleg

Per aquest motiu ha apel·lat al diàleg entre els dos governs. "Si tenim problemes per resoldre en matèria d'infraestructures o finançament, resolem-los com vam ser capaços de resoldre el tema a la transició espanyola, però no obrim escletxes insalvables" perquè la sortida seria "una pèssima notícia per a Catalunya i per a Espanya".

No veu possible un recurs al TC


Amb tot, Margallo ha afirmat que veu "extraordinàriament difícil" que el govern espanyol presenti un recurs contra la declaració davant el Tribunal Constitucional perquè el text aprovat "no té efectes jurídics" i és una "declaració retòrica" que caldrà plasmar després en "accions concretes i normes amb conseqüències jurídiques que sí que podran ser recorregudes al TC".

http://www.vilaweb.cat/noticia/4076856/20130123/govern-espanyol-respon-declaracio-sobirania-amenaces.html

3 comentaris :

egarcat ha dit...

Aquet piuno té ni la mes puta IDEIA PODEM SER PAIS COM OH SON ALTRES PAISOS MÉS PETIS I QUE TAMBÉ FORMAVEN PART DEUNALTRE PAIS QUE BÁ PASAR ALS BALCANS EL QUE PASE ES QUE EL FAXISTA PREFEREIXAN MAS MASACRES I LAS EXTERMINAÇIONS AL DIALEC SEGONS AQUET PAIU NOMES ES POT ACÇEDIR A LA LLIBERTAT SI EL PAIS FORE INVAIT PER LAS ARMAS I AXÓ ECSACTAMENT ES EL QUE BÁ PASR AMB CATALUNYA BEN SSER INBAITS AL MES PUR ESTIL HITLERIACOMB BÁ FER AMB POLONIA PERO 300 ANYS ABANS JA ERAM NAÇIO JA ERAM LLIURES BAREM SE INBAITS I ESCLAVITSATS SOTA LA LLEY DE LA PUTA SANTA INQUISIÇIO PROMULGADA PER LA DEGENERADA ISABEL,I LA BOIXAI EL SADIC CARDENAL CISNEROS CATALUNYA LLIURE I PAIS JA FORE DE LA OPRESIO ESPANYOLA.

Anònim ha dit...

Què vol dir la frase: "Quedaria fora de la UE"? No tota Europa està a dins de la UE i segueixen endavant, millor que la UE.

Rosa Mary ha dit...

Jo personalment penso que en el cas que quedariem fora de la UE "que ho diuen ells" Casi millor prefereixo ser com Andorra Suissa etc. i no depeneriem de ningú, com ara seria la Merkel. Aquests paissos tenen euro i no formen part . sortit d'Espanya i dependre d'altres....