dijous, 16 d’agost del 2012

S’acosta l’hora de la veritat

El Financial Times alerta que l’ambigüitat del Govern de Catalunya és el punt feble per assolir la sobirania plena i que Rajoy ens posarà a prova fins al límit.


Un article del diari descriu la demanda del pacte fiscal i prediu que Rajoy "testarà fins al límit l'ambigüitat política" dels nacionalistes catalans. El govern del PP "aprofita la crisi com una justificació pragmàtica i una excusa política" per acabar amb un sistema autonòmic que "ideològicament detesta", assegura aquest dijous un article del diari britànic 'Financial Times'. El text, firmat per David Gardner, recull la reivindicació pel pacte fiscal i compara la situació de Catalunya amb la del País Basc, on destaca que s'han mantingut els deutes sota control. L'article indica que el debat sobiranista a Catalunya és "més radical" des de la sentència de l'Estatut, però avisa que la classe política catalana en diu "una de freda i una de calenta".
 
"El govern espanyol, atrapat en el foc creuat de la primera línia de la batalla per l'euro, sembla obrir un segon front - aprofitant la crisi com una justificació pragmàtica i una excusa política per centralitzar un sistema d'ampli autogovern regional que el Partit Popular ideològicament detesta". Així comença l'article que aquest dijous publica al 'Financial Times' David Gardner, i que recull el conflicte entre Madrid i les autonomies i les reivindicacions catalanes pel concert econòmic i la independència.

Sota el títol "Espanya: autonomia sota pressió", el text recorda que la creació del sistema autonòmic després de la dictadura franquista es va fer en gran part per frenar les reivindicacions nacionalistes de catalans i bascos, però assegura que no ha funcionat perquè s'ha optat pel cafè per a tothom. "El compromís, desplegat a la constitució del 1978, era oferir uns termes aparentment similars per a tothom. Cada regió podia esdevenir 'autònoma' per ocultar la restitució dels drets de les 'nacionalitats històriques' -una desviació al voltant de la paraula 'nació', que només podia ser l'única i indissoluble Espanya", descriu l'article de l'FT.

Segons Gardner, "per la dreta nacionalista espanyola, complaure els separatistes que Franco havia aixafat, amb la seva llengua i cultura, era repugnant. Per l'esquerra jacobina, era un show secundari de parròquia". L'article de l'FT defensa que el govern de Rajoy ara "no només vol aprimar l'Estat, sinó recentralitzar-lo" i alerta dels perills que això pot provocar. "Si es gestiona malament, pot debilitar el marc constitucional que va treure a Espanya de la dictadura de Franco i la va convertir en una democràcia vibrant, i pot alimentar les demandes de bascos i catalans per a la independència que el sistema autonòmic se suposava que havia d'evitar", diu el text. Pel periodista, "la confrontació entre el centre i les 17 regions és més que una trama secundària en el gran drama de l'euro".

El text del 'Financial Times' assegura que per culpa d'aquest model "moltes regions es van trobar amb uns governs que mai havien demanat, que sovint van esdevenir feus pels barons locals i vehicles pel clientelisme partidista". "Tots els partits són culpables de clientelisme, però el PP més que cap altre", assegura l'article, que posa com a exemple de mala gestió la situació al País Valencià. El periodista cita un alt càrrec d'un govern autonòmic del PP que assegura que tot i que el sistema es va fer per "solucionar el problema basc i català" la situació "ha anat a pitjor, i els costos de tot això ja no es poden assumir". Amb tot, aquesta font del PP indica que hi haurà "una resistència radical" a qualsevol intent de recentralització.

La demanda pel pacte fiscal

Com ja havia fet en articles anteriors, el 'Financial Times' recull la reivindicació catalana pel pacte fiscal, i destaca que Catalunya dóna a Espanya cada any l'equivalent al 9% del PIB. El text cita l'assessor econòmic del president Artur Mas, Heribert Padrol, que alerta que Espanya vol aplicar amb les autonomies el mateix model de control que Europa exerceix amb els països rescatats. L'FT menciona, però, que les comunitats estan sent particularment castigades per Madrid, que "es reserva l'oxigen" que li va donar Brussel·les amb la flexibilització del dèficit, aplica "objectius de dèficit més durs" a les regions i fins i tot amenaça amb enviar "homes de negre" a controlar els pressupostos autonòmics.

En aquest sentit, el diari destaca que el País Basc i Navarra es troben en una situació molt més positiva que Catalunya perquè disposen del concert econòmic que la Generalitat ara reclama. "Amb autonomia fiscal, el govern basc ha mantingut el deute i el dèficit sota control, oferint bona educació i bons serveis públics i transferint a Madrid unes vuit vegades menys diners per càpita que Catalunya", assegura el text. L'FT cita Padrol, que assegura al diari que les peticions per independència han arribat "a la gent que porta corbata" perquè "o controles els teus propis recursos o com a país estàs mort".

"Mentre els bascos havien estat tradicionalment vistos com la major amenaça a la unitat per la campanya de violència, ja acabada, d'ETA, és el debat sobiranista català el que ara s'ha radicalitzat", assegura Gardner a l'FT. Segons diu, "el punt d'inflexió" va arribar amb la sentència de l'Estatut que va "retallar les reformes que ampliaven l'autonomia i que havien aprovat tant el parlament català com l'espanyol".

El text cita l'economista i membre del Col·lectiu Emma, Salvador Garcia, que assegura que el govern espanyol no acceptarà la petició del pacte fiscal i que els catalans acabaran optant per la independència. "Les enquestes indiquen que pot tenir raó, però els nacionalistes catalans tradicionals, com els seus homòlegs bascos, diuen des de fa temps una de freda i una de calenta sobre la independència", avisa el diari. I afegeix: "El govern de Rajoy sembla que testarà aquesta ambigüitat pragmàtica fins al límit per descobrir l'entramat real de la determinació nacionalista".