diumenge, 19 d’agost del 2012

On jugarà el Madrid?

Un dels principalíssims dubtes de molts independentistes és el Barça. Si som independents, es podrirà jugant contra el Palamós, el Terrassa, el Tremp i l'Espanyol? Serà pitjor que la lliga escocesa! Davant d'aquesta perspectiva, molts opten per xiular i mirar cap a una altra banda, sabent que, amb aquest argument, els unionistes els desarmen.

Però la pregunta que més m'estimula n'és una altra: amb Catalunya independent... on jugarà el Madrid? Perquè si una lliga estrictament catalana és un suïcidi, una lliga espanyola sense el Barça és com si et diagnostiquessin un càncer terminal: Madrid-Rayo Vallecano, Madrid-Granada, Madrid-Màlaga... I més ara que, amb la recentralització política actual, els equips perifèrics cada cop seran més anèmics...

És a dir, la futura lliga espanyola tindrà un interès un pèl superior a la catalana, però l'enfrontament cabdal, galàctic, seguit als Estats Units i al Japó, aquell que fa vendre diaris durant totes les jornades i omple totes les tertúlies... l'espanyolam ha de tenir clar que també el perdrà.

Davant d'aquest impasse, és evident que les televisions deixaran d'abocar el sac a la lliga espanyola i emigraran cap a competicions més emocionants, com l'anglesa. Una situació que ni el Barça, ni el Madrid, no es poden permetre. Llavors, la independència futbolística de Catalunya no és només problema català, com ens han volgut fer creure, sinó també d'en Florentino Pérez. Amb una Liga BBVA empetitida, quina sortida li queda?

La Champions League, lluny de sorgir per generació espontània, va ser ideada pel diari L'Équipe per vendre més exemplars. Davant la constatació que suposarà tenir els dos grans clubs del món sense lliga nacional per jugar, dubto molt que Televisa, Murdoch o Berlusconi es deixin perdre una oportunitat tan llaminera com per inventar-se una lliga seriosa europea, a l'estil de les lligues americanes de bàsquet, beisbol o futbol americà, que atregui audiències globals.

"Think big", que diuen els emprenedors. Com a país emprenedor, Catalunya també ha de pensar en gran. Qui no canviaria el Barça-Reial Societat d'avui per un Barça-Chelsea o un Barça-Inter cada cap de setmana? Florentino, t'imagines quan podries facturar per partits així?


bernatferrer@naciodigital.cat