dijous, 19 d’octubre del 2017

Merkel confirma que Catalunya és damunt la taula del Consell Europeu



MÓN - EUROPA







Rajoy fracassa en l’intent de deixar el cas català fora de l’agenda de la reunió dels caps d’estat i de govern.

















Per: Redacció

19.10.2017  17:16





El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha fracassat en l’intent de convertir el conflicte amb Catalunya en un afer intern espanyol i que quedés fora de l’agenda de la reunió de caps d’estat i de govern que es fa avui i demà a Brussel·les. Així s’ha constatat quan la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha dit en l’arribada al Consell Europeu que Catalunya serà, a més del Brèxit, Turquia, l’Iran i el mercat digital, un dels temes a tractar damunt la taula de la reunió.













Merkel ha dit que ‘esperava’ que es trobés una solució per a Catalunya ‘dins de la constitució espanyol’. ‘Ho seguim molt de prop i donem suport a la posició del govern espanyol’, ha afegit a les preguntes dels periodistes. Merkel ha reconegut: ‘Naturalment, la situació ens preocupa’.



Heus ací l’arribada i les declaracions de Merkel, en alemany:














El president francès, Emmanuel Macron, també s’ha referit a Catalunya i ha dit que el Consell Europeu ‘estarà marcat per un missatge d’unitat al voltant d’Espanya’.



També n’han parlat altres dirigents europeus, com el primer ministre de Luxemburg, Xavier Bettel, que demana a la Unió Europea que ‘no menystingui la realitat’ de Catalunya després de la decisió de Madrid de suspendre l’autonomia.



La crida a la negociació del primer ministre de Bèlgica


Per la seva banda, el primer ministre de Bèlgica ha tornat a fer una crida ‘al diàleg per trobar una solució política’ a l’actual situació a Catalunya i ha dit que ‘una escalada’ en les tensions ‘no és una bona cosa, al contrari’. Tal com ja va fer en els darrers dies en una entrevista a ‘Le Soir’, Michel ha reiterat a l’arribada al Consell Europeu la seva aposta pel diàleg i ha condemnat ‘tota forma de violència’. ‘S’ha d’apel·lar al diàleg polític quan existeix un problema polític’, ha destacat.



Les paraules de Michel en favor del diàleg i d’una possible mediació internacional no van agradar al govern espanyol, però el primer ministre belga ha restat importància al conflicte amb Espanya, al qual ha considerat ‘un país amic’, i ha apel·lat a la ‘serenor’, la ‘calma’ i al ‘sentit comú’. El primer ministre belga ha assegurat que la reacció espanyola a les seves paraules es deu al fet que ‘hi ha molt nerviosisme’ i ha subratllat que Bèlgica ‘sempre ajudarà’ Espanya perquè ‘hi hagi diàleg’.



Segons el primer ministre belga, les seves declaracions no han desencadenat ‘cap crisi’ entre Espanya i Bèlgica. Tanmateix, ha confirmat que els ambaixadors d’ambdós països han estat en contacte ‘en els últims dies’. En referència a l’amenaça del govern espanyol de no donar suport a la candidata belga per dirigir l’Europol com a reacció a les paraules sobre Catalunya a Le Soir, Michel ha dit que no creu que Espanya ‘prengui aquest tipus de mesures’.








Enllaç notícia :