divendres, 21 de juliol del 2017

L'Estat intervé totes les despeses de la Generalitat per evitar el referèndum



REFERÈNDUM







El portaveu de l'executiu, Íñigo Méndez de Vigo, amenaça amb retirar els recursos del FLA si no es compleixen les exigències de Madrid

Els interventors de l'administració catalana hauran d'enviar certificats setmanals per justificar que no s'està finançant la votació de l'1 d'octubre

La Moncloa s'escuda en l'anul·lació per part del TC de les partides per al referèndum incloses en els pressupostos catalans.








| 21/07/2017 a les 13:45h







El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, en roda de premsa | ACN








Ofensiva de l'Estat per evitar que hi hagi referèndum. El govern espanyol ha anunciat aquest divendres, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, que es posarà en marxa un control ferri de les despeses de la Generalitat per evitar que es destini cap euro públic a la celebració de la consulta vinculant. Aquesta decisió s'ha pres en base a l'anul·lació, per part del Tribunal Constitucional (TC), de la disposició addicional dels pressupostos catalans que parla del referèndum i les partides que hi estan vinculades.
 
 
 

Segons ha explicat el portaveu de l'executiu de l'Estat, Íñigo Méndez de Vigo, ha assenyalat que el personal de la Generalitat -els interventors de les conselleries, els responsables de les entitats públiques, el director general de pressupostos i el director general de política financera- hauran d'enviar setmanalment "certificats individuals" per tal de comprovar que no es destinen recursos al referèndum. "El ministeri d'Hisenda ho verificarà", ha indicat Méndez de Vigo, que ha apuntat que, en cas de
no complir, es poden veure compromeses les transferències del fons de liquiditat autonòmica (FLA).






Si no s'envia la informació, hi hauria "responsabilitats". "No contemplo aquesta possibilitat. Els funcionaris compleixen amb la llei", ha apuntat el portaveu de l'executiu. "Si no es destinen les quantitats al que s'ha previst, es podria retirar el FLA", ha afegit posteriorment Méndez de Vigo. La quantitat prevista del fons de liquiditat per a Catalunya és de 3.600 milions d'euros. "No es pot fer servir els diners de tots per a una pretensió que és d'uns pocs", ha insistit repetidament.






Inici d'aplicació del 155?

Preguntat sobre en quin moment serà efectiva la mesura, el portaveu ha dit que és "immediat". L'acord l'ha pres la comissió delegada per a assumptes econòmics del govern espanyol, i es tracta de la primera mesura coercitiva d'aquest tipus que es pren per evitar que hi hagi passos endavant de la Generalitat per posar les urnes l'1-O. De fet, és un moviment que arriba en la recta final de la compra dels receptacles, sobre la qual s'ha imposat un silenci molt exigent des del Palau de la Generalitat.





"L'acord d'avui és el que és, res més", ha indicat el dirigent del PP en ser preguntat sobre si és l'avantsala d'aplicar l'article 155 de la Constitució. "Qualsevol acte encaminat cap al referèndum il·legal no es pot pagar amb diner públic, perquè és cosa d'uns pocs. El control setmanal de tot el pressupost és perquè subiministrin informació. Que estiguin tranquils els ciutadans: cap euro serà substret per fer coses il·legals", ha destacat.







Enllaç noticia :